“İzleri 30 yıl kalacak”

Birleşmiş Milletler, 2008 ve 2009'da Nijerya'da yaşanan petrol sızıntılarıyla ilgili beklenen raporunu açıkladı.

Raporda, bölgede oluşan doğal tahribatın izlerinin silinmesinin otuz yıl alabileceği belirtildi.Ayrıca, petrol sızıntılarında bölgede faaliyet sürdüren Shelll şirketinin gerekli prosedürleri izlememesinin etkili olduğunun altı çizildi.

Shell, çarşamba günü yaşanan iki dev petrol sızıntısında sorumluluğu olduğunu kabul etmişti.

Bugün açıklanan BM raporunun Shell şirketi tarafından finanse edilmiş olması, raporun güvenilirliğine dair taratışma yaratmıştı.

BM Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan raporda petrol sızıntısı sonucunda oluşan hasarın bölgedeki yaşamı ciddi oranda tehdit ettiği belirtildi.

Raporun bir bölümünde, bölge halkının içme suyu olarak kullandığı bir gölde 8 santim kalınlığında petrol tabakasının bulunduğuna dikkat çekildi.

Raporda ayrıca, sızıntının yaşandığı Ogoniland bölgesinde yaşayanların kaza sonrasında stok yapmak için petrol borularına yöneldiği ve sağlıklarını riske attıkları da bildirildi.

“Zarar gören yerliler milyoner olabilir”

Ham petrolle kirlenen mangrov bataklıkları çevresinde yaşayan Bodo halkının avukatları, davanın Shell’e yüz milyonlarca dolara mal olabileceğini söyledi.

Shell, petrol sızıntısına sabotaj ya da petrol çalma girişimlerinin değil, ekipmanlardaki bir arızanın yol açtığını bildirdi.

Şirket, Nijerya yasalarına uygun şekilde tazminat ödeyeceğini söylüyor.

Bodo halkının avukatları ise bunun ülkede doğal kaynak çıkaran ve İngiltere merkezli diğer şirketler için de örnek teşkil edebileceğini, bu nedenle davaların İngiliz mahkemelerine de taşınabileceğini bildirdi.

Balıkçılıkla geçinen Bodo köylüleri, Shell’in İngiltere örgütlenmesi hakkında 2008 ve 2009 yıllarındaki iki ayrı sızıntının çevreye ve geçim kaynaklarına zarar verdiği gerekçesiyle dava açmıştı.

Bölgede 70 bin kişi balıkçılık ve çiftçilikten geçiniyor.

Sızıntılara ilişkin video kayıtları inceleyen uzmanlar, bunun Alaska’da 1989’daki Exxon Valdez felaketi kadar büyük olabileceği görüşünde.

Guardian gazetesinin haberine göre 45 milyon metreküp petrol tenha bir bölgedeki kıyı şeridini harap etmişti.

Habere göre Shell şimdiye dek 180 bin metreküpten az petrol döküldüğünü iddia ediyor.

Tazminatın miktarının henüz belirlenmediği ancak Shell’e bölgeyi temizlemenin ve geçim kaynağını kaybedenlere yapılacak ödemelerin maliyetinin 100 milyon doları aşabileceği belirtiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın