İki Yüzlü İstanbul

Tasarım dünyasının Lady Gaga’sı olarak anılan Hollandalı tasarımcı Marcel Wanders’ın İstanbul’u anlattığı heykeli ‘Quasar Head’ Amsterdam’daki Stedelijk Müzesi’nde sergileniyor.

Dünyaca ünlü iç mimar ve tasarımcı Marcel Wanders, geçtiğimiz cumartesi günü, Hollanda’nın önde gelen müzelerinden Stedelijk’de 25 yıllık birikimine yer verdiği bir retrospektif sergi açtı. ‘Pinned Up at the Stedelijk’ adlı sergide sanatçının 400 tasarımı yer alıyor.

Serginin önemli parçalarından biri ise ilk kez Amsterdam’daki sergide gösterilen ‘Quasar Head’ adlı çalışma. Mecidiyeköy’de inşaatı devam eden Quasar İstanbul için tasarladığı 5 metre yüksekliğindeki heykelde sanatçı İstanbul’u iki yüzü olan bir kadın başıyla anlatıyor. Doğu’yu ve Batı’yı temsil eden iki yüzü bulunan kadın başında saçlar ise iki ülkenin geçmişine gönderme yaparak lalelerden oluşturulmuş. 15 Haziran tarihine kadar açık kalacak sergide izleyiciyle buluşacak heykel daha sonra İstanbul’a getirilerek Quasar Residances’ın lobisindeki yerini alacak. Quasar İstanbul’un sosyal alanlarını da tasarlayan Wanders’ın Türkiye’deki ilk projesi bu. İstanbul’u neden iki yüzlü bir kadına benzettiğini şu sözlerle açıklıyor sanatçı: “İstanbul benim için birçok kültürlere ev sahipliği yapan, çok farklı yüzleri olan, renkli bir şehir. Ben de bu temayı yansıtmak için Doğu ve Batı’yı anlatan 2 farklı yüze sahip Quasar Head heykelini tasarladım. Quasar Head’in bir tarafı Avrupalı, diğer tarafı ise Asyalı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın