200 Yıllık İstanbul Haritaları Yayımlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, Sultan II. Abdülhamid dönemine ait 150 harita ve planı gün yüzüne çıkararak tek kitapta topladı.

“Sultan II. Abdülhamid Devri Harita ve Planlarında İstanbul” adlı kitapta, ayrıca 19. yüzyılın başlarından itibaren İstanbul ve çevresindeki padişah mülkleri, imar faaliyetleri, köprü ve resmi dairelerin çizimleri, askeri yapılar ve nüfus ile ilgili haritalar da bulunuyor.

Kitapta yer alan bilgilere göre, büyük fotoğraf albümleriyle ülkenin her yanındaki gelişmeleri takip eden II. Abdülhamid, İstanbul ve çevresini haritalamış.

Osmanlı şehirlerinin haritalarını içeren 1308/1891 tarihli ve karton üzerine renkli, el yapımı 24 haritadan oluşan atlas, 76×122 santimetre boyutlarında bulunuyor. Çoğu el yapımı olan haritaların arka kısımları atlas kumaş ile kaplıyken kitapta bulunan en eski tarihli harita 1806- 1807 tarihli. Söz konusu harita, İstanbul’da yeniden inşa edilen tabyalarda yer alan topların menzillerini gösteriyor. Hendesehane ürünü olan harita, 82×92 santimetre ebadında renkli ve el yapımı.

Etiketler

Bir yanıt yazın