1927 New York’unun “Çılgın Proje”leri

New Yorklu mimar ve mühendisler, 1927 Senesinde ulaşım sorununa çözüm getirmek için yaptıkları bir tasarımda, çatılar arasında otoban geçirmeyi önermişlerdi. Bir başka tasarım fikri ise nehri doldurup otoban yapmaktı.

20. yüzyıl başlarında New York’u planlayan mühendis ve mimarların ulaşım sorununu çözme konusunda sıradışı tasarım fikirleri vardı. 1927 senesinde bazı tasarımcılar,  Grand Central Terminali ve Times Meydanı’nı, Hudson Nehri’ni doldurarak tasarladıkları devasa bir taşıt yoluyla birbirine bağlamayı önermişlerdi. Bu “çılgın” fikrin ortaya çıkmasının sebebi, banliyöleşme ve buna bağlı olarak otomobil kullanımındaki artıştı. 

Aynı sene önerilen bir başka fikir de Battery’den Yonkers’a kadar, bütün bina çatılarından toplamda 25 km’lik bir otoban geçirmekti.  John K. Hencken’in tasarımına göre, binaların kat adetlerinin 12 yapılarak birbirleriyle hizalandırılması gerekiyordu. Tüm katların -ev, ofis, okul, tiyatro, restoran- gibi standart işlevleri ve binalarda, otomobillerin caddeden hava otobanına kadar taşındığı asansörler olacaktı.

Bu projeler neyse ki hiçbir zaman gerçekleştirilmedi; ancak Popular Science (Popüler Bilim) dergisinde çıkan makaleye  göre, Hencken’in önerisi bazı mühendis ve mimarlar tarafından  “makul, uygulanabilir ve çığır açıcı” bulunarak onaylanmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın