Şehirler ve Serüvenler

Dünyanın en ünlü şehirleri, bu şehirlerle ilgili genel bilgiler, tavsiyeler, şehrin kültür mirası ilginizi çekiyorsa, haydutların peşinde hafiyelik fikri sizi heyecanlandırıyorsa, Norveçli Bergvik Ailesi’nin tatilleri tam size göre demektir.

Bergvik Ailesi, şaşkın ama sevimli bir babadan; sanat düşkünü ve her şey hakkında bilgi sahibi bir anneden; genç bir kız olma yolunda yürüyen, akıllı ve cesur bir abladan; meraklı ve ilgili, ne kadar korksa da cesur kararlar almayı bilen erkek kardeşten ve beş yaşın bütün hakkını veren en küçüklerinden oluşuyor. Şimdilik seyahatlere onlarla çıkmasa bile daima sevdikleri ve güvendikleri, ekşi kurbağa şekerlemeleri atıştırmayı seven William Dayı da ailenin bir parçası. 

Her şey yazar olan babalarının yeni bir kitap projesine karar vermesiyle başlıyor. Ailece tatil yapmak isteyenlere özel seyahat kitapları yazacaktır. Buna göre her seferinde aile bireylerinden birinin seçtiği bir şehirde tatil yapmaya karar veriyorlar, ilk durak annelerinin çok sevdiği Venedik oluyor.

İstanbul’a da gelecekler

Sanat Dedektifleri serisinin ilk kitabı olan, Venedik Serüveni ailenin ortanca çocuğu David’in kâbusla karışık rüyasıyla başlıyor. David, sezgileri çok güçlü bir çocuk olmasına rağmen ablası Sissel onu sürekli “abartılı bir hayal gücü”ne sahip olmakla suçluyor. Oysa abartılı bir hayal gücünüzün olması, başınıza abartılı şeyler gelmeyecek demek değildir. David ve ailesi, kendileri gibi Norveçli bir abla kardeş ile tanıştıklarında başlarına geleceklerden haberleri yoktur ancak çok geçmeden olaylar onları da içine çekerek gelişir. Sonrasında bir yandan sokakları su kanallarından oluşan bu büyüleyici şehri tanırken, bir yandan da soluk kesen bir serüven başlar. Venedik’in ünlü karnaval zamanında, herkes bir maskenin ardına gizlenmişken, suç işlemek daha kolay görünmektedir. Ancak haydutlar olayların seyrini değiştirebilecek Bergvik Ailesi’ni hesaba katmamışlardır. Bakalım bu sevimli aileyi ne gibi sürprizler belkiyor? Üstelik maceralar Venedik’le de sona ermiyor. Aile tam kadro seyahatlerine Luksor ve Angkor’da da devam ediyor. Sanat Dedektifleri serisi toplam 13 kitaptan oluşuyor, sırada New York, Sydney ve Oslo serüvenleri yer alıyor. Ailenin sonraki duraklarından biri de İstanbul olacak gibi görünüyor.

Kitabın yazarı Bjorn Sortland, 1968’de Norveç- Bergen’de doğmuş. Gençler ve çocuklar için yazdığı kitaplar pek çok dile çevrilmiş. Çocukları sanatla tanıştırmayı ve onlara sanatı sevdirmeyi aklına koymuş olacak ki kitaplarında sanat hakkında pek çok bilgi veriyor, hatta Sanat Dedektifleri serisi boyunca, dünyanın en büyüleyici şehirlerini, buralardaki tarihi eserleri ve şaheserlerini de öğretiyor. Kitabın birbirinden güzel resimleri ise Trond Bredesen’e ait.

Etiketler

Bir yanıt yazın