Salzburg Kış Okulu

Fachhochshule Salzburg Üniuersitesrnde gerçekleştirilen Salzburg Kış Ohuluna ülkemizden Bahçeşehir üniuersjtesi Mimarlık ue Tasarım Fakültesi öğrencileri katıldı ue kültürlerarası tasarım atölyesi deneyimi kazandılar.

 Mimarlık ve tasarım eğitimi disiplinlerarası, kültürlerarası farklı boyutta deneyimlere açık olan ve olanak sağlayan bir süreç. Bu süreçte farklı ülkelerin öğrencileriyle işbirliği yapmak, farklı kültürlerin yer aldığı coğrafyalarda deneyim kazanmak, eğitimin niteliğine zenginlik sağlıyor ve öğrencilerin vizyonlarını geliştiriyor. Bu anlamda, Avusturya’da bulunan Fachhochshule Salzburg Üniversitesi’nde kış döneminde gerçekleştirilen Salzburg Kış Okulu iyi bir örnek teşkil ediyor. Ülkemizden de Bahçeşehir Üniversitesi MimarlikveTasarim Fakültesi’nin katıldığı, Salzburg Kış Okulu gerek tasarım, iç mimarlık ve mimarlık gibi farklı disiplinlerden öğrencileri bir araya getiren yapısıyla, gerek farklı kültür ve coğrafyalardan gerçekleşen katılımlarıyla hakkında söz edilmeye değer.
Salzburg’da gerçekleşen Kış Okulu, Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlik ve Tasarim Fakültesi’nin 
Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümleri’nin katılımıyla, Avusturya Fachhochshule Salzburg Üniversitesi’nde kış döneminde üç yıldır devam eden atölye çalışmaları şeklinde yapılıyor. FH Salzburg’ta bulunan ve diğer üniversitelerden değişim programıyla gelen öğrencilerin de katılımıyla bir haftalık tasarım atölyesi gerçekleştiriliyor.
Farklı ülke ve bölümlerden karma grupların oluşturulduğu çalışmada öğrenciler, tasarımın farklı ölçeklerdeki uygulamalarında birlikte çalışarak işbirliği yapıyorlar. Kış Okulu’nun atölye çalışmasının değerlendirme jürisine ise Bahçeşehir Üniversitesi 
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Elçin Tezel ve Öğ. Gör. Sinan Polvan’la birlikte FH Salzburg Üniversitesi öğretim üyeleri GüntherGrall, Michael Ebner, Alexander Petutschnigg ve Bernd Stelzer katılıyor. Yine bu yıl aralık ayında yapılan Salzburg Kış Okulu’na katılan Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri farklı kültürden öğrencilerle ortak proje yapma, farklı kültürden eğitmenlerle tanışma ve farklı disiplinleri tanıma olanağı buldular. Aynı proje başlığının farklı ölçeklerinde çalışan gruplar, birbirlerinin çalışma alanlarına ait dili anlamak, iletişim kurmak ve ortak bir tasarım dilini yakalamak için çaba sarfettiler. Öğrencilerin üzerinde çalıştığı tasanm projesindeki odak Kuchl bölgesinin kendine özgü doğa özellikleri ve bu özellikler çevresinde gerçekleşen etkinlikler oldu. Tipik özellikleri mevsimsel değişim koşulları ve doğada gerçekleştirilen spor ve egzersiz olanakları olan Kuchl bölgesinde olası etkinlikler treking, tırmanma, bisiklet sürme, kayak yapma, kayma, göl ve nehirlerde kano yapmak şeklinde sayılabilir. Bu etkinliklerle ilgili olarak tasarım problemi, öğrencilere iki farklı ölçekte analiz edilebilecek şekilde verildi.
İlk alternatif olarak öğrencilerin Kuchl ve çevresinin mevsimsel olanaklarına bağlı olarak spor, egzersiz ve eğlence etkinliklerini baz alması söz konusu oldu. Bu bağlamda öğrencilerden çocuklar, genç insanlar ve yetişkinler için amatör egzersiz ve eğlence amaçlan için yeni bir ekipmanın tasarlanması beklendi. Gölde, nehirde, tepelerde ve dağlarda yaz veya kış şartları için kullanılabilecek bu ekipman bireysel kullanım veya maksimum 3 kişinin kullanımı için istendi. Öğrencilerin seçebileceği ikinci tasarım problemi alternatifi ise spor ve eğlence etkinliğini gerçekleştirecek insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri taşınabilir/ sökülebilir bir modül tasarımı oldu. Bu modülün eğlence ve egzersiz için gerekli ekipmanların kiralanmasnın yanı sıra kafe bölümüyle dinlenmeye de olanak tanıyabileceği öngörüldü. Dolayısıyla, taşınabilir ve sökülebilir bu modülün, eğlence ve egzersiz etkinlikleri esnasında değişik amaçlar için kullanılabilecek potansiyeli ön plana çıktı. Öğrenciler, mekanı tasarlarken birbirine eklenme potansiyeli olan modüler bir ünite olarak veya seçilen bir alanda çoklu sayılarda tek başına duran bir birim olarak düşünme alternatiflerine sahip oldular. Öğrencilerden, projelerini tasarlarken, seçtikleri etkinliğe göre, uygun malzemeler ve yapım çözümlerini önermeleri beklendi. Öğrencilerin tasanm süreçleri çeşitli aşamalardan oluştu. Öncelikle üzerinde çalışmak istedikleri bölgeyi ziyaret edip analiz ettiler. Daha sonra Kuchl çevresindeki koşullarla ilişkili egzersiz ve eğlence ekipmanını tasarlamaya başladılar. Bundan sonraki aşamada, öğrencilerden içerde gerçekleşecek etkinliği barındıracak modülü tasarlamaları beklendi. Yapılan tasarımların dijital sunumları gerçekleştirilerek uygun ölçekte maketleri yapıldı. Tüm bu aşamalar bir tasarım ekibi olarak hazırlanarak tasarlandı. Ekip çalışmasını gerçekleştiren öğrenciler, farklı bir kültürle, farklı bir kültür, coğrafya ve yaşam koşullan için, işbirliği içinde, keşif halinde çalışmanın ve tasarlamanın keyfini ve başarısını yaşadılar.

Etiketler

Bir yanıt yazın