Şıkır Şıkır Bir Proje

Emmanuelle Moureaux, Sugamo Shinkin Bankası şubesi Shikiri'yi renkli yüzeylerle bölerek farklı bir tasarıma imza atıyor.

Shikiri, Renkli Kesitler
Japon hareketli panellerden esinlenerek Fransız mimar Emmanuelle Moureaux tarafından geliştirilen shikiri, “mekanı renklerle bölmek” konseptini ortaya çıkardı. Bu tasarım, yalnızca yeni bir fikir değil, aynı zamanda yeni bir terimi de ortaya koyuyor.

Moureaux’nun, Sugamo Shinkin Bankası için geliştirdiği “Milföy Gökkuşağı” adını verdiği proje, 12 renkli parçanın üst üste sıralanmasıyla puf böreğini andırıyor. Moureaux’ya göre bu görüntü müşterileri daha iyi bir ruh haline kavuşturuyor.

Mekansal Kırılma
Fransız mimar dekoratif kullanımla pek ilgilenmiyor fakat yenilikçi bir mekan için renklerin önemini vurguluyor. Shikiri projesi ile Moureaux, hassas bir tasarım ve konsept geçişi yaratıyor.

Bazı modernist hareketleri anımsatan mimarisine rağmen Moureaux, modernist mimarlar tarafından aranan soyutlamadan tamamiyle uzaklaşmış görünüyor.

Mutluluk Veren Mimarlık
“Siz mutlu olduğunuz sürece biz de mutluyuz” sloganı ile yola çıkan Sugamo Shinkin Bankası müşterilerine önemli bir hizmet sunarak mimariyi destekleyen bir banka. Sugamo Shinkin Bankası Moureaux’dan Shimura şubesinin tasarımı için renkli, neşeli, insanların bankaya geldiklerinde ciddiyetlerini bir kenara bırakmasını sağlayacak bir bina tasarlamasını istedi.

Moureaux da doğal elamanlarla hissedilebilir bir ortam yaratma konusunda arayışlara başladı.

Bankanın içinde, binanın 3 katını birbirine bağlayan birer metre çapında üç adet eliptik tavan penceresi müşterilerin gökyüzünü görebilmelerini sağlıyor. Pencereler hem bina içinde doğal havalandırma yaratıyor hem de gün ışığının iç mekana ulaşmasını sağlıyor.

Mevsimsel Farklılaşmalar
İlk katta ATM’ler, gişeler ve danışma için 14 farklı renkteki sandalyeden oluşan bir açık alan bulunuyor.

İkinci katta ofisler, toplantı odaları ve bir kafeterya bulunurken üçüncü katta çalışanlara ayrılmış dinlenme ve giyinme odaları yer alıyor. Aynı zamanda mekansal zerafeti derinleştirmek için Moureaux, duvarlarda ve tavanlarda daha fazla görsel kullanıyor. Çok renkli karahindiba şekilli şablonlar bankanın duvarlarını zenginleştiriyor. Dışarıda ise renkli yatay düzlemler, beyaz yüzeyler üzerinde soluk bir iz bırakıyor.

Akşamları ortaya çıkan rengarenk ışıklar mevsimsel değişimlere tepki gösteriyor, farklı zamanlarda daha az veya daha fazla aydınlık bir görüntü sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın