Saygıyla Anıyoruz!

2013'te yitirdiğimiz ustalar...

2013 yılı boyunca kent ve mimarlık dünyasında güzel gelişmeler olurken birçok acı haberle de karşılaştık. Mimarlık ve kent gündeminin önemli isimleri 2013’te hayata veda etti. Yaşamları boyunca kaliteli fiziksel çevrenin oluşturulması için çabalayan büyük ustaları saygıyla anıyoruz!

Ahmet Eyüce

Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Eyüce’nin ani vefatı mimarlık camiasını derin üzüntüye boğmuştu. Eyüce, akademik yaşamı boyunca kimlikli çağdaş mimarlık üretimini destekleyen çalışmalarıyla öne çıkan mimarlardan biri olmuştu.

1947 yılında İzmir’de doğan Eyüce, lisans eğitimini ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını ise Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde tamamlamıştı. Akademik kariyeri boyunca Ege Üniversitesi, Cidde KAAU, DEÜ Mimarlık Fakültesi, İYTE Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlilsi olarak görev yaptı. 1995 yılında Profesör olan Eyüce, akademik kariyerini 2006 yılından itibaren Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak sürdürüyordu.

Ulusal ve uluslararası birçok konferansa katılan Eyüce’nin yayınlanan pekçok makalesinin yanında aralarında, başkanlığındaki bir grup tarafından hazırlanan Akvaryum Projesi ile kazandıkları 1998 Ulusal Mimarlık Ödülü’nün yer aldığı birçok ödülü bulunuyor. ARKIMEET 2013’te düzenlenen “Kampüste Neler Oluyor?” başlıklı oturumda da konuşmacı olarak davet edilen Prof. Ahmet Eyüce, 9 Ağustos 2013’te aramızdan ayrıldı.

Oktay Ekinci

Türkiye’nin en büyük kent savunucularından biri olan Mimar Oktay Ekinci adil ve yaşanabilir kentlerin kurulması, bunun önündeki tüm engellerin kaldırılması için yıllarca büyük mücadeleler yürütmüştü.

1952 yılında Balıkesir’de doğan Ekinci, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde mimarlık eğitimini tamaladıktan sonra mesleğe 1978 yılında adım atmıştı. Muğla Belediyesi’nde İmar Müdürü olarak görev yaptıktan sonra eşi Zehra Ekinci ile bir süre serbest mimarlık faaliyetleri yürüttü. 32. ve 33. dönem Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanlığı yapan Ekinci, 36. ve 37. dönem TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı olarak seçildi. 1993 yılından itibaren MSGSÜ Şehir ve Bölge Panlama Bölümü’nde ders vermeye başlayan Ekinci 1992’den beri Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapıyordu. Oktay Ekinci’nin meslek hayatı boyunca kaleme aldığı makale, köşe yazısı ve kitabın yanısıra birçok ödülü bulunuyor. Son zamanlarda Türkiye’nin yıkıcı kentsel projelerini köşesinde yayınladığı eleştirel yazılarla okuyucularına duyuran Ekinci geçirdiği beyin kanaması sonucu 15 Ekim 2013’te aramızdan ayrıldı.

Gürhan Tümer

Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Gürhan Tümer, kent ve mimarlık alanında yayınladığı çalışmalarıyla, çağdaş fikirleriyle yön gösteren ustalardandı. Tümer’in beklenmedik ölümü de mimarlık camiasını yasa boğdu.
1944 yılında İzmir’de doğan Gürhan Tümer, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde lisans eğitimini tamaladıktan sonra akademik kariyerine Ege Üniversitesi’nde başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kurulmasından sonra mimarlık fakültesinde öğretim görevliliğine başlayan Tümer, tüm akademik hayatı boyunca önemli makalelerin yanısıra roman, öykü, deneme kitapları da kaleme almıştı. Gürhan Tümer’in, aynı zamanda Arkitera.com’da köşe yazarı olarak birçok yazısı yayınlanmıştı. 

20 Eylül Cuma günü vefat eden Gürhan Tümer’i saygıyla anıyoruz.

Emre Madran

ODTÜ Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi olan Doç.Dr. Emre Madran koruma alanında ortaya koyduğu başarılı çalışmalarla tanınıyordu.
1944 yılında İzmir’de doğan Madran, ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde 1966 yılında tamamladığı eğitimden sonra aynı fakültede yaptığı yüksek lisans ve doktora çalışmalarıyla restorasyon alanında uzmanlaştı. 1968-1973 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde, 1974-1981 yılları arasındaysa Kültür Bakanlığı’nda çalıştı. 1981 yılında öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladığı ODTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü’nden 2011 yılında emekli oldu. Akademik hayatının yanısıra TMMOB Mimarlar Odası 40. ve 41. dönem Merkez Yönetim Kurulu üyeilği yapmıştı. Madran, aynı zamanda Koruma ve Restorasyon Uzmanları ve ICOMOS Türkiye Milli Komitesi üyesiydi.

Çoğu kültür varlıklarının korunmasını konu alan ve bir kısmını meslektaşları ile yazdığı kitapları ile 100’den fazla yayınlanmış makalesi bulunan Madran, 26 Eylül 2013’te geçirdiği kalp krizi sonrası hayata veda etti.

Fazıl Aysu

28 yaşındayken Mimar Vietti Violi ve Şinasi Şahingiray’la birlikte İnönü Stadyumu’nu tasarlayan Fazıl Aysu, 102 yaşında aramızdan ayrıldı. İnönü Stadı dışında Ali Sami Yen Stadyumu gibi pekçok spor kompleksinde imzası bulunan mimar Fazıl Aysu, Beşiktaş İnönü Stadyumu’nun yıkılması tartışmalarında “Mimarlık çok mühim bir meslek. Kafadaki fikri taşa geçiriyorsunuz. Eserinin kullanılmasını görmek bizim için en büyük zevk. Hiçbir mimar eserinin yıkılmasını görmek istemez. Ben de görmeyeyim istiyorum.” şeklinde konuşmuştu.

Beşitaş İnönü Stadı’nın hayatta kalan tek mimarı olan Fazıl Aysu 31 Ekim’de hayatını kaybetti.

Hakkı Önel

1948 yılında Manisa’da doğan Hakkı Önel, eğitimini İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (Yıldız Teknik Üniversitesi ), Mimarlık Bölümü’nde tamaladıktan sonra akademik kariyerine aynı üniversitede devam etti. Prof. Önel, akademik çalışmalarının yanında TMMOB, Mimarlar Odası 36. ve 37. dönem Onur Kurulu Başkanı, Meslek içi Eğitim Komitesi Başkanı, Deprem Komitesi Üyesi, Mimarlık ve Eğitim Kurultayı Yürütme ve Danışma Kurulu Başkanı gibi meslek odası etkinlikleri yanında Kültür Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıkları İstanbul III Numaralı Koruma Kurulu Başkanlığı’nı yürütmüş, Yıldız Üniversitesi Vakfı (YÜV), Mimarlık Vakfı (MİV) ve ‘YTÜ Koruma ve Yaşatma Derneği’ ile ‘Mimarlık Fakültesi Eğitim ve Kültür Hizmetleri Derneği’nde ‘Kurucu üye ve Başkanlık’ görevleri yaparak, üyesi bulunduğu sekiz dernek ve vakıf aracılığı ile yaklaşık her yıl 600 yükseköğretim öğrencisine burs desteği sağlayan kuruluşların (STK) kurumsallaşmasına katkı sağlamıştır. Prof. Önel son olarak, YTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi öğretim üyesi görevini yürütüyordu.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin usta mimarlarından biri olan Prof. Önel 10 Kasım’da yaşama veda etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın