Troya Müzesi ülkeye prestij kazandıracak

Troya Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, Çanakkale'de yapılacak olan Troya Müzesi'nin, Türkiye arkeolojisi ve kültürü için önemli bir prestij müzesi ve yurt dışına çıkarılan, kaçırılan eserlerin geri dönmesi için de önemli bir argüm

Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkalelilerin, Troya’ya gönül verenlerin ve arkeologların yaklaşık 15 yıldır Troya Müzesi’nin hayalini kurduklarını söyledi.

Troya Müze Yarışması’nın sonuçlandığını ve yarışma sonucunda iyi bir projenin birinci olarak kabul edildiğini ifade eden Aslan, ”Bu önemli bir adım. Bundan sonraki uygulama aşamasının da bu hızla devam edeceğini umuyoruz. Troya Müzesi, Çanakkale’nin kültür ve turizminini canlandırmanın dışında, iyi bir boyuta taşıyacaktır. Türkiye arkeolojisi ve kültürü için de önemli bir prestij müzesi olacaktır. Bunun yanı sıra yurt dışına çıkarılan, kaçırılan eserlerin geri dönmesi içinde çok önemli bir argüman olacaktır” dedi.

Arkeologların sürekli eserlerin çıktığı yerde sergilenmesi gerektiğini söylediğine dikkat çeken Aslan, ”Troya eserleri dünyanın 44 farklı koleksiyonu ve müzesine dağılmış durumda. Bunları bir arada görmek ve araştırmacıların hizmetine sunmak Troya Müzesi ile mümkün olacaktır” diye konuştu.

TROYA KAZI ÇALIŞMALARI
Doç. Dr. Rüstem Aslan, 15 Temmuz’da başladıkları kazı çalışmalarını, Türkiye ağırlıklı olmak üzere 7 farklı ülkeden uzmanların katıldığı bir ekiple sürdürdüklerini belirtti.

Önceki yıllarda Homeros Troyası’nın aşağı kentinin büyüklüğüyle ilgili arkeolojik kazı çalışmalarına yoğunlaştıklarını ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

”Bu sene orada daha çok jeomorfolojik burgu çalışmalarıyla sonuçları detaylı hale getiriceğiz. Ama kazılar Troya II kalesinin içinde ve hemen dışında devam edecek. Sherman dönemi kazılarında kısmen Troya II kalesinin dışında tespit edilen Troya II ya da Troya III’e ait olduğunu tahmin ettiğimiz savunma duvarı ve evlerin mimari olarak tarihlenmesiyle ilgili araştırmalarımızı sürdüreceğiz. Bununla beraber tabi son 23 yıl kazılarının yayınlanması için çalışmalar da gerçekleştiriliyor. Bu yıl Troya çalışmalarının ilk cildini yıl sonuna doğru yayınlamayı planlıyoruz. Bu yayınlar da toplamda 7-8 cilt olacak. 23 yılını bulan Troya çalışmalarının bu sene daha farklı bir boyut kazanması Troya Müze Projesi’nin sonuçlandırılmasıyla ilgili. Burada çalışan arkeologlar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu kadar somut adımlarla bu projeyi elde etmesi, bundan sonra da bu projenin uygulanmasıyla ilgili önemli açıklamaların yapılması, bizleri ve Troya da çalışan arkeologları motive ediyor. Daha uzun vadeli planlar yapmamızı sağlıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın