Tarihi fabrika kültüre hizmet edecek

Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulan ve Türkiye'nin en eski 10 müzesinden biri olan Adana Arkeoloji Müzesi'nin deposunda bekleyen eserler, yapımı devam eden yeni müze kompleksi sayesinde gün yüzüne çıkacak.

Adana’da, 1907 yılında iplik fabrikası olarak kurulan ve kentin en eski iplik ve dokuma fabrikası olan Milli Mensucat fabrikasının bulunduğu alanda, kent, sanayi, etnografya ve tarım müzelerini de kapsayacak şekilde planlanan kompleksin ilk etabı olan Adana Yeni Arkeoloji Müzesi’nin nisan ayında tamamlanacağı bildirildi.

Adana’nın ve bütün Çukurova yöresinin tarihi değerlerinin sergilendiği Türkiye’nin en eski 10 müzesinden biri olan ve 1924 yılında kurulan mevcut Adana Arkeoloji müzesi, 1972’den beri şimdiki binasında faaliyetini sürdürüyor.

Çukurova’nın ilk çağlarına ait seçkin eserlerin toplandığı müzede 18 bin 100 arkeolojik eser bulunuyor. Bunlardan yaklaşık bin 500’ü müzede sergilenirken, 16 bin 600 arkeolojik eser ise binanın yetersizliği nedeniyle depolarda bekletiliyor.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, yaptığı açıklamada, kentin kültürel ve tarihsel zenginliklerinin ön plana çıkarılması ve sergilenmesi için müze konusuna büyük önem verdiklerini söyledi.

Mevcut Adana Arkeoloji Müzesi’nin durumu hakkında bilgi veren Coş, “Adana müzesi, artık bırakın eser teşhir etmeyi mevcut eserleri muhafaza etmekte bile yetersiz kalan bir halde, Adana’ya yakışmayan bir konumdaydı. Yeni müze yapımı konusunda da çalışmalarımız oldu ama sonuçlanamamıştı. Bu konuda Ömer Çelik’in Kültür ve Turizm Bakanı olmasının ardından sorunu ilettik ve cumhuriyet döneminin ilk endüstriyel tesislerinden olan Milli Mensucat fabrikasının müze olmasını önerdik. Bu önerimize Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik fevkalade ilgi gösterdi ve destek verdi” dedi.

Müze kompleksinin tamamlanması için iki etaplı bir projeye başladıklarını anlatan Coş, ilk etapta yaklaşık 9 bin metrekarelik teşhir alanı olan arkeoloji ve mozaik müzesinin hızlıca tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın