Vahdettin Köşkü’nde Son Durum

Yıkılarak yeniden yapılan Vahdettin Köşkü'nün son durumunu Arkitera.com görüntüledi.

Çengelköy sırtlarında yer alan tarihi Vahdettin Köşkü’nün, 2011 yılında yıkılarak yeniden yapılması kararı alınmıştı. 2013’te inşaatına başlanan Vahdettin Köşkü Başbakan Erdoğan’ın çalışma ofisi olarak kullanılacağı iddiasıyla gündeme gelmişti.

Köşkün yer aldığı Çengelköy Vahdettin Korusu’nda 18. ve 19. yüzyıllar boyunca birçok köşk yaptırıldı. Yaklaşık 50 dönümlük koru içinde Ağalar Köşkü, Köceoğlu Köşkü, 6. Mehmet Vahdettin Köşkü, Kadı Efendi (Servis) Köşkü, Bahçevan evi ve sera yer alıyordu. Sultan Vahdettin, kendi adını taşıyan köşkü ise Rus Çarı’nın gönderdiği bir hediyenin üzerindeki köşk resminden esinlenerek yaptırmıştı. Köşkün mimarisini Fransız-Türk Levanten Mimar Alexandre Vallaury tasarlamıştı.

Tarihi köşk 1984 yılında korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmişti. İlk olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından restore edilen köşklerin, betonarme olarak yenilendikten sonra ahşap ile kaplandığı İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tespit edilmesiyle tarihi yapıların yıkılıp aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesine karar verildi.

2 Temmuz 2013’te Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı ve Vahdettin Köşkü ve Çevresi Yol Düzenlemesi Projesi kapsamında acele kamulaştırma kararı alındı.

Çengelköy Vahdettin Korusu’nda devam eden inşaat çalışmaları nedeniyle birçok ağacın kesildiği, yeni inşa edilen yapıların ise köşkün orijinal mimarisiyle uyumlu olmadığı, Vahdettin Köşkü’nün önemli mimari niteliklerinden biri olan soğan başlı kubbenin tasarımda yer almadığı görülüyor. İnşaat çalışmalarıdev istinat duvarlarının ardında devam ederken tamalandıktan sonra Başbakanlık Ofisi ve Konuk Evi olarak kullanılacağı söylenen yapıların işleviyle ilgili henüz net bir bilgi yok.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın