Soçi 2014’e Hayır

Yaklaşık 300 yıl süren Rus-Kafkas savaşları sonrasında, 1854-1864 tarihleri arasında devam eden sürgünde Çerkesler, tarihsel anavatanları Kuzey Kafkasya'dan zorla sürüldüler.

Bu kanlı süreçte resmî rakamlara göre 500.000, bazı araştırmalara göreyse 1,5 milyon kişi öldürüldü. Önemli bölümü de çetin yol şartları sebebiyle hayatlarını kaybetti. Sürgünden kurtulabilenlerse başta Türkiye olmak üzere Ürdün, Suriye gibi ülkelere ve Balkanlar’a dağıldı. Koca bir halk, kendi vatanlarından, köklerinden haksızca sökülüp atıldı.

2014’te, yani bu büyük zulmün 150. yıldönümünde, Rusya, Çerkeslere yaptığı zulmün simgesi sayılan Soçi’de, Kış Olimpiyatları düzenleyecek. Sistematik katliam kurbanlarının toplu mezarları üzerine Olimpik Köy inşası yapılacak.

Bu girişime karşı uluslarası kampanyanın www.nosochi2014.com adresindeki bildiriden okuyalım:

– Ruslar tarafından işgal edildikten sonra adını orada Rus kuvvetlerince akıtılan Çerkes kanından alan ‘Kızıl Çayır’ Krasnaya Polyana, gerçek adıyla Kbaada, 2014 Kış Olimpiyat Oyunları’nın merkezi olarak seçilen bu yer, 21 Mayıs 1864 tarihinde o zamanki tüm Çerkes nüfusunun %50’si, 1.5 milyon erkek, kadın, çocuğun hayatını kaybettiği ve Kafkas-Rus Savaşları sonunda Rusların zaferlerini kutladıkları yerdir.

– Çerkesya’nın başkenti Soçi, 1 milyondan fazla Çerkes’in sürgün noktasıdır.

– Bugün kalan nüfusunun yaklaşık %90’ı anavatanından uzakta yaşayan Çerkesler, dünyanın en büyük oransal diasporasına sahip milletidir. Çerkeslerin anavatanlarına dönüş hakkı yoktur.

– Bugün hala Çerkesya halkı devasa stadyumlar, altın madalyalar ve olimpiyat kutlamalarından çok daha önemli olan temel insan onuru, hak ve hürriyetlerinden yoksun bırakılmıştır (…)

– Olimpiyat öncesi bugün bölgede, protestocular gözaltına alınmakta, sesini çıkarmaktan çekinmeden düşüncelerini savunanlar ortadan kaybolmakta ve bölgede yaşayanlar rızaları alınmadan ve kendilerine verilen cüzi bir tazminatla zorla yerlerinden edilmektedirler.

– Soçi bölgesi doğal ekosistemi, bir çevre felaketiyle karşı karşıyadır. Soçi müsabakaları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve koruma altında bulunan ‘Kafkasya Doğal Rezervleri’ için koruyucu kemer niteliğinde bu yerde tesis edilecektir.

– Kuzey Kafkasya’da yaşayan Çerkesler etnik olarak Ruslarla aynı haklara sahip değildir.

– Rusya, Olimpiyatlar çerçevesinde yaptığı hiçbir halkla ilişkiler çalışmasında Soçi’nin yerli halkı Çerkeslerin varlığını kabul etmemiştir. Moskova Soçi’nin gerçek tarihi ile ilgili olarak tüm dünya kamuoyunu aldatmaktadır.

Gördüğünüz gibi, Kış Olimpiyatları’nın Soçi’de yapılmasına itirazın oldukça haklı sebepleri var. Ancak sebeplere daha ‘içeriden’ bir gözle bakmayı arzu ederseniz, örneğin Soçi Olimpiyatları’na yönelik gerçekleştirdiği çevreci eylemler yüzünden kriminal suçlarla yargılanan ve yurt dışına çıkış yasağı getirilen Suren Gazaryan’ın hikayesini de içeren ve olimpiyatların Soçi’de yapılmasına karşı harekete geçen Çerkes aktivistlerin başına gelen baskıları ele alan ‘No Soçi’ belgeselini izlemek isteyebilirsiniz.

Belgesel, bu akşam 19.15’te İstanbul’daki Levent Kültür Merkezi’nde ve ardından Ankara ve Bursa’da gösterilecek olan ‘No Soçi’ belgeselini de izleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın