Kapalıçarşı 10 Yılda Yenilenecek

Sık sık gündeme gelen Kapalıçarşı restorasyonuna ilişkin açıklamalarda bulunan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2012 yılından beri Anıtlar Kurulu'nda olan projenin 2014 yılı ortasında onaylanacağını ve çalışmalara başlanacağını söyledi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, her yıl belirli dönemlerde gündemi meşgul eden ve üzerine tartışmalar yapılan Kapalıçarşı restorasyonuna ilişkin Yeni Şafak’a konuştu. 2009 yılından 2012 yılına kadar Kapalıçarşı ve etrafındaki hanları da kapsayan kapsamlı bir proje ve rölöve çalışması yaptıklarını kaydeden Demir ‘Kapalıçarşı’nın adeta röntgenini çektik’ diyerek proje çalışmalarına değindi.

Tabelalar standart olmalı

Başkan Demir, ‘Çarşıda 135 dükkânın ara duvarlarının yıkılarak dükkânlar birleştirilmiş, dolap ve tezgâh konsun diye 242 noktada çalışma yapılmış, 926 alanda duvarlar inceltilerek dükkânlar genişletilmiş, 35 dükkân da bodrum açmış’ şeklinde konuştu. Restorasyon projesi kapsamında dükkan vitrin, tabela ve aydınlatmalarına da bir standart getireceklerini söyleyen Demir, restorasyonun ise geniş kapsamlı değil, bölüm bölüm yapılacağını ve en az 10 yıl süreceğini de sözlerine ekledi.

Tarihi dokusuna uygun

110 bin metrekarelik bir alanda 3 bin 150 dükkânın bulunduğuna değinen Mustafa Demir, Anıtlar Kurulu’nun şu an Kapalıçarşı’ya odaklandığını kaydetti. 20 milyon TL’ye sadece projeyi yaptırdıklarını söyleyen Demir, restorasyonun ise 230 milyon gibi bir maliyeti olacağını söyleyerek ‘Restorasyonun ardından daha güvenli, tarihi dokusuna daha uygun, statik, altyapı ve çatı gibi sorunları çözülmüş bir Kapalıçarşı oluşacak ve İstanbul yaşadığı müddetçe Kapalıçarşı da yaşayacak’ ifadelerini kullandı.

Kamulaştırma olmayacak

Daha önceki yenileme alanlarında yürütülen çalışmalarda vatandaşlara ya siz yenileyin ya satın başkası yenilesin diyen buna yanaşmayanların yerlerini de kamulaştıran belediyenin kamulaştırmadan zarar etmeye başladığını da söyleyen Demir, ‘Kamulaştırma düşüncesi ortadan kalkınca ‘Rantsal dönüşüm’ düşüncesi de ortadan kalkacak. Ancak hiçbir öneriye yanaşmayan malını biz dönüştüreceğiz ardından da harcadığımız para artı yüzde 20’sini alacağız. Böylelikle kamulaştırma da olmayacak. Ayrıca ilk başta kabul edenle etmeyen arasında fark olacak’ şeklinde konuştu.

Kapanma olmaz

Bazı esnafların en büyük korkusunun restorasyonun uzun süreceği ve bu süreç içerisinde dükkânlarını kapatmak zorunda kalacağı iddialarına da açıklık getiren Başkan Mustafa Demir, ‘Kablolar ve borular yer altına ya da duvar içlerine alınacak. Altyapı ve kanalizasyon komple değişecek, çatı tamir edilecek. Bu süreler içerisinde dükkânlar kapatılmayacak. Olursa sadece birkaç gün kapatma olur o da dükkânların içini ilgilendiren çalışmalar sırasında yaşanır. Bunun dışında uzun zamanlı kapatma olması gündemde değil’ şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın