İKSV’nin Deniz Palas’ına Tabanca ve Şahenk Talip

İKSV'nin Şişhane'deki tarihi binası bu ayın sonunda satılıyor. Deniz Palas için şartname alan gruplar arasında Doğuş Holding'in yanı sıra Türkiye'nin en büyük yurtdışı müteahhitlik şirketi Polimeks İnşaat da var.

Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) satışa çıkardığı Tepebaşı’ndaki tarihi Deniz Palas binasının satış sürecinde sona yaklaşılıyor. Art Nouveau mimarinin en güzel örnekleri arasında sayılan binanın halen devam eden satış süreci için Doğuş Holding ve Polimeks şartname aldı.

Milliyet’ten Songül Hatısaru’nun haberine göre konuyla ilgili görüştüğü Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, “Haliç’e bakan çok özellikli, sayıları çok azalmış özel binalardan. Biz de ilgileniyoruz” yorumunu yaptı. Polimeks bu yılın başında da 19. yüzyılda inşaa edilen Karaköy’deki tarihi Liman Han’ı satın almıştı. Deniz Palas için şartname alan diğer bir grup ise Doğuş Holding…

Ay sonunda bitecek

Doğuş grubu bünyesindeki X restoran uzun bir dönemdir Deniz Palas’ın üst katında hizmet veriyor…Kısa bir telefon trafiğinden sonra üç büyük grubun daha şartname aldığını duydum ancak grup başkanlarına onaylatamadığım için adlarını yazmıyorum.

35 milyon TL gibi ağır bir borç yükü bulunan İKSV bünyesindeki binanın teklif alma süreci ay sonuna kadar devam edecek. Satış, tekliflerin tamamlanmasının ardından son aşamada açık artırma ile satış gerçekleşecek. İKSV, 2009’da çalışmalarını genişleterek sürdürmek üzere, Şişhane’de yer alan Deniz Palas Apartmanı’na taşınmıştı. 4 bin 200 metrekare büyüklüğündeki yedi katlı bina, vakıf ofislerinin yanı sıra, bir kafe ve restoran ile performans merkezi Salon, İKSV Tasarım Mağazası ve Leyla Gencer Evi gibi farklı mekanları barındırıyor.

15 milyon TL’ye almıştı

İKSV, Mimar Georges Coulouthros tarafından 20’nci yüzyılın başlarında Art Nouveau tarzında inşa edilen Deniz Palas’ı 2004’de 15 milyon TL’ye satın aldı. Deniz Palas’ın yer aldığı Şişhane ve çevresi gayrimenkullerin yüksek prim yaptığı, son 10 yıllık süreçte fiyatların dörde, beşe katlandığı bir bölge. Son 10 yılda çehresi değişen semtin Karaköy tarafında yer alan Doğuş grubunun Galataport projesi, Kasımpaşa tarafında bulunan Fettah Tamince’nin Haliçport projesi bölgenin daha da değerli hale gelmesinde etkili oldu.

Satış fiyatı açık artırma sürecinde belli olacak ancak gayrimenkul uzmanları Deniz Palas’ın büyüklüğü, özellikleri ve içinde bulunduğu lokasyon göz önüne alındığında fiyatlamanın 50-60 milyon dolar aralığında oluşabileceğine dikkat çekiyor.

Müteahhitlikte dev, sanata yatırım yapıyor

Polimeks, Türkiye ’nin en büyük yurtdışı müteahhitlik şirketlerinden. 1995 yılından bu yana yurtdışında taahüt işleri yürüten grup, önemli bir bölümü Türkmenistan’da olmak üzere geçen 18 yıllık süreçde 10 milyar doları aşan miktarda proje tamamlayarak global şirketler ligine girdi.

Türkiye’nin önemli koleksiyonleri arasında sayılan Erol Tabanca sanat yatırımlarıyla da tanınıyor. Polimeks’in koridorlarında Tabanca’nın resim koleksiyonundan tablolar asılı. Şirkete girdiğinizde bir inşaat şirketine mi, galeriye mi girdiğiniz konusunda tereddüt yaşıyorsunuz.

Etiketler

Bir yanıt yazın