Tarihi Askeri Hamam Seramik Müzesi Oldu

Osmanlı donanmasına ait erlerin kullanması için yapılan tarihi askeri hamam Çanakkale Belediyesi tarafından 636 bin liraya restore edilip, seramik müzesine çevrildi.

Çanakkale Belediyesi, 1904 yılında Osman Devleti tarafından donanmaya ait erlerin kullanılması için yapılan ve 1974 yılına kadar kullanıma açık olan tarihi askeri hamamı, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesiyle seramik müzesi haline getirdi. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 22 Haziran 2010 yılındaki onayıyla restore etme kararı alınan tarihi hamamın, 28 Kasım 2011 tarihinde ihalesi tamamladıktan sonra Ocak 2012’de restorasyon çalışmaları başladı. 6 ay süren çalışmanın ardından restorasyon çalışmaları tamamlanan hamam, 636 bin liraya mal oldu.

Eserlere hayran kaldılar

Çanakkale Belediyesi tarafından restore edilen askeri hamamın seramik müzesine dönüştürülmesinin ardından, açılışı yapıldı. Açılış sonrası müzeyi gezen davetliler, seramik ustaları tarafından yapılan ve sergilenen eserlere hayran kaldı. Çanakkale’nin yakın zamana kadar eserlerini koruyamamış bir kent olduğunu belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bu tarihi hamam için tek tek tuğla sayımıyla ince ince işlenerek bir seramik müzesi ortaya çıkarılmıştır. Çanakkale Troia’dan itibaren seramikleriyle anılan bir yerdir. Kentte geçişten bugüne kadar üretilen seramiklerin sergilenmesi için bu yapıya ihtiyaç vardı” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın