Büyük Ödül Erdem Kardeşlerin

Ünlü peyzaj mimarı kardeşler Sunay Erdem ve Günay Erdem'in New York'u her yıl vuran kasırgalara karşı geliştirdiği proje büyük ödüllerden birisine layık görüldü.

Long Island merkezli bir kuruluşun New York’u kasırgalardan korunması için açtığı uluslararası mimari fikir yarışmasına 30’dan fazla ülkeden 200’ün üzerine katılımın gerçekleşti.

Erdem Mimarlar’ın projesi 32 finalist arasına kalıp, finalde ödüllerden birisini almayı başardı. Yarışmada ‘townhouse’ olarak tanımlanan bitişik nizam müstakil evlerin bulunduğu alanlar pilot bölgeler olarak seçildi.

Erdem kardeşler bitişik nizam kavramını arıların oluşturduğu kovanlardaki peteklerden esinlenerek kasırgalardan zarar görmeyecek yeni bir tipoloji tasarladı. Adına ‘İnsan Kovanı’ koydukları bu evlerden sosyal donatıların da olacağı mahalle tasarladılar.

Evlerin duvarları konteynır panellerinden modüler bir şekilde örülecek ve bu mahalle portatif olup, kasırgalardan önce kurulup, kasırgalardan sonra kolayca sökülebilecek.

Bir nevi bauhouse mantığında olup, kendin yap kendin boz kavramının hakim olduğu projenin en önemli özelliği israfın söz konusu olmayacak olması. Kasırgadan sonra evler sökülüp duvarları tekrar konteynırlarda kullanılacak. ‘Doğada hiçbir şey yok olmaz, sadece şekil değiştirir’ kavramının en iyi yansıtan bu proje kasırgalara meydan okuması bekleniyor. Günay Erdem ve Sunay Erdem’in yürütücülüğünde tasarlanan ödüllü projenin danışman ve yardımcı kadrosu ise Serpil Öztekin Erdem, Aslı Tulay Erdem, Şule Özkan, Kaan Tuna, Shathra Alazzawi, Oktay Kara, Hazal Bozkurt, Ömer Kaya, Özge Evirgen, Ceren Tomruk, Ada Erdem, Ateş Tuna, Onur Çelik, Yaser Can’dan oluşuyor.

Günay Erdem ve Sunay Erdem kardeşlerin tasarladığı kentsel sürdürülebilir projeleri dünyada ilgi uyandırmaya devam ediyor. Bu son proje ile birlikte sadece New York eyaletinde üçüncü ödüllerine, Amerika Birleşik Devletlerinde de sekizinci büyük ödüllerine ulaştılar. Erdem Mimarlar’ın Dünya ve Türkiye genelinde ise 45 ödülü var.

Etiketler

Bir yanıt yazın