Deniz Palas Satılıyor

Bülent Eczacıbaşı: "Faiz ciddi bir yük getiriyor vakfa. Deniz Palas'ın satışıyla vakfın 35 milyon lira tutarındaki tüm borçları sıfırlanacak."

Kültür Sanat Vakfı (İKSV) 2009’un sonunda Şişhane’deki Deniz Palas’a taşınmıştı. İKSV’nin kurucularından Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın adını taşıyan Deniz Palas, çok amaçlı performans merkezi Salon, Leyla Gencer Müzesi, tasarım dükkânı ve Haliç manzaralı X Restoran ile hayatımıza fırtına gibi girmişti. Ne ki, bir süredir kulislerde Deniz Palas’ın satılacağı konuşuluyordu. Bayram öncesi Deniz Palas’ta bir araya geldiğim İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı iddiaları doğruluyor.

“Vakıfta mali kriz söz konusu değil. Borçlar 10 yıl gibi uzun bir vadeye bağlandı. Vakfın güçlü destekçileri de var. Ama bu kararı almamıza yol açan faktörler önemli” diyor: “Borçlarını ödeyebilse de vakfın borçlu olması doğru değil. Faiz ciddi yük getiriyor. Vakıf fon yaratabilen bir kurum değil, kazandıklarıyla etkinlikler düzenliyor.” Yani birinci neden faiz yükü. İkincisi, binanın değeri. İKSV’nin Şişhane’ye taşındığı birkaç yıl öncesine göre bölgede emlak fiyatları kelimenin tam anlamıyla uçmuş. Deniz Palas da hayli değerlenmiş durumda. Eczacıbaşı tam rakam vermese de Deniz Palas’ın maliyetinin çok üzerinde bir değere ulaştığını belirtiyor. 

İKSV taşındığında Deniz Palas’ın restorasyonunun 14 milyon dolara mal olduğu yazılmıştı. Binanın alımı için ödenen miktarla birlikte 20 milyon dolarlık bir maliyet söz konusu anladığım kadarıyla.
Bülent Bey, Deniz Palas’ın satışıyla vakfın 35 milyon lira tutarındaki tüm borçlarının sıfırlanacağını, ayrıca gelir sağlayacak bir öz varlığa sahip olacağını söylüyor. “Vakıf kendi binasında da oturmaya devam edecek” diye ilave ediyor. Yeni bina Eczacıbaşı Hol-ding’in katkısıyla alınacak. Başarılı bir markaya dönüşen Salon’un, Leyla Gencer Müzesi’nin ve uğradığım tasarım dükkânının farklı mekânlarda olsa da yaşamaya devam edeceklerini söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın