Cağaloğlu Butik Otel ‘Cenneti’ Olacak

Birçok gazeteye ev sahipliği yapan Cağaloğlu, şimdilerde turistlerin en gözde mekânları arasında yer alıyor. Çevredeki otellerin ihtiyacı karşılayamaması ise semtteki eski binaların satın alınarak butik otele dönüştürülmesine neden oluyor.

Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet, Türkiye gibi birçok gazetenin eski mekânı Cağaloğlu’nda uzun yıllardır esen değişim rüzgârıyla bölge turistik bir havaya bürünmüş. İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri de olan semt, tarihi binalarıyla turistlerin dikkatini çekerken, bir yandan Sultanahmet, Gülhane gibi semtlere olan yakınlığıyla ilgi odağı haline geliyor.

Bu gelişmelerin bölgede otel ihtiyacı doğurduğuna değinen Cağaloğlu’nun tek emlak danışmanı Can Latin, aynı zamanda eski bir semt sakini olarak, Cağaloğlu’nun oteller bölgesi haline geldiğini söyledi. Yerebatan Caddesi üzerinde ve ara caddelerde yoğunlaşan otellerin, bölgenin yapısı gereği butik otel olarak hayata geçirildiğini belirten Latin, “Bize gelen duyumlara göre Aksaray’dan Eminönü’ne kadar bir alanın turizm bölgesi haline getirilmesi planlanıyor. Sultanahmet’te zaten otel yapılacak yer kalmadı. Şimdi sıra Cağaloğlu’nda” dedi.

‘Fiyatlar 8 kat arttı’

Bölgedeki fiyat artışından dolayı yavaş yavaş işyerlerinin boşaldığını ifade eden Latin, “Son 5 senede İstanbul’un birçok yerinde olduğu gibi burada da fiyatlar uçuşa geçti. Bazı caddelerde fiyatlar 5-8 kat arasında arttı. Yani buradaki eski bir bina 1 milyon dolarken, şimdilerde 7-8 milyon dolara satışa çıkarılıyor” diye konuştu.

Bölgedeki binaların çok eski olduğunu anlatan Latin, “50-60 senelik binalar var burada. Daha çok işyeri, dükkânlar ve hanlar var. Buralar restore edilip, butik olarak kullanılıyor” dedi. Bölgedeki yapıların zaten 5 yıldızlı otele dönüştürülemeyeceğini vurgulayan Latin, şunları söyledi:

‘8 odalı otel bile var’

“Buradaki binaların metrekareleri çok küçük. Burada 5 yıldızlı bir otel, 4 yıldızlı 2 otel var. Geri kalanlar handan ve evden dönüştürüldüğünden daha çok butik otel yapılıyor. Ara caddelerde en az 30 tane butik otel yapıldı. Ana caddelerdeki hanlar çok büyük olduğundan butik otel yapımına uygun değil ama belki daha sonra otel ihtiyacı arttıkça buralara da otel yapılabilir.”

Bölgedeki otellerin 8 ile 40 odalı olarak değiştiğini belirten Latin, otel odalarının ise 15 ile 18 metrekare arasında değiştiğini ifade ederek, standartların aşağısında olduğunu söyledi. Bölgenin yapısının bu kadarına el verdiğinin altını çizen Latin, “Binalar restore edilip, güçlendirildikten sonra ruhsat alabiliyorlar” dedi.

‘Gün gelecek biz de hanımızı boşaltacağız’

Bölgede 20 yıldır çay ocağı işleten Recep Adem, gazetelerin bölgeden teker teker taşındığını ve ilk olarak Tercüman Gazetesi’nin ayrıldığını ifade etti. Adem, “Eskiden kiraya verilebilecek yer yoktu.

Şimdi ise yavaş yavaş dükkânlar boşalıyor” dedi. Bölgeden esnafı çıkardıklarını söyleyen Adem, “Buraları turistik bölge yapmak istiyorlar. Evler vardı eskiden, evler yıkıldı, işyeri ve hanlar yapıldı. Şimdi de hanları boşaltıp otel yapmak istiyorlar. Bizim hanın sahibi şimdilik çıkmayı düşünmüyor ama gün gelecek elbet biz de çıkacağız” diye konuştu.

‘RİSKLİ ALAN İLAN EDİLEBİLİR’

Bölgedeki hanlardan birinde yönetici olarak görev yapan Ramazan Pamuk da, bölgedeki işyeri kiralarında neredeyse 10 kat artış yaşandığına değindi. Butik otel projelerinin bir yandan da halkın talebi olduğunu söyleyen Pamuk, “Çünkü bu sayede daha fazla para kazanabiliyorlar. Sultanahmet’in Cankurtaran bölgesinde bir tane bakkal yok, her yer otel oldu. Orada yer bitince sıra buraya da gelecek tabiî ki. Talep devam ediyor” dedi.

Ayrıca bölgenin kentsel dönüşüm alanı olma ihtimalinin de altını çizen Pamuk, “Buradaki binalar çok eski belki dönüşüm alanına girebilir” diye konuştu.

Bölgedeki dükkânların metrekarelerinin arttığına dikkati çeken Pamuk, “20 metrekarelik zemin kat bir dükkânın fiyatı 155 bin dolar. Üstelik her sene yüzde 30-40 oranında artıyor. 5 sene önce piyasa bu kadar hareketli değildi” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın