Semt Pazarı Yapımı Sırasında Ortaya Çıkan Antik Kent

Mersin'in Tarsus ilçesinde belediye tarafından yapılacak semt pazarının temel kazısında ortaya çıkan insan figürlü taban mozaikleri müzeye taşınacak.

Tarsus ilçesinde belediye tarafından yapılması planlanan semt pazarının temel kazısında ortaya çıkan Roma dönemine ait eserlerin bulunduğu antik kentteki insan figürlü taban mozaikleri koruma amacıyla müzeye taşınacak.

Kaymakam Hasan Göç, Eski Ömerli Mahallesi’nde geçen yıl ortaya çıkan eserlerin bulunduğu bölgeyi inceleyerek, müze müdürü Mehmet Çavuş’tan bilgi aldı.

Göç, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl semt pazarı hafriyat çalışmaları sırasında ortaya çıkan antik kentte, çok sayıda pişmiş toprak kap, tıbbi aletler, heykel figürleri ve kandillerin ortaya çıkarıldığını anımsatı.

Çalışmalarda 52 metre uzunluğunda 4 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğinde su depolama sistemi ve antik çeşmenin bulunduğu yapının batı bölümünde çeşmeye ait 6 boru, 2 havuzcuk ve çok sayıda tarihi eser açığa çıkarıldığını belirten Göç, “Son olarak tarihi alanda yapılan kurtarma kazısında 2. yüzyıla ait olduğu belirtilen taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Bu insan figürlü taban mozaikleri koruma amaçlı olarak müzeye kaldırılacak” dedi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle Kırşehir Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli başkanlığında bilimsel kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Göç, şöyle devam etti:

“Roma dönemine ait sarnıç yapısının ortaya çıkmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle müze müdürlüğü çalışma başlattı. Kurtarma çalışmaları kapsamında sarnıç yapısının doğu cephesinde Roma dönemine ait saray hamamı olduğu sanılan ve üzerinde ilginç güneş saati figürü bulunan zemin mozaiğine ulaşıldı. Antik kentin kuzey doğusundaki anıtsal sarnıç yapısı ve yapıyla bağlantılı mimari kültür dokusu, su dağıtım sistemi, mozaikli zemin ve alandaki yoğun kül katmanlarından, bu alanın erken Roma döneminde kullanıma alınan hamam, saray, villa veya idari yapılar kompleksini barındırdığı belirlendi.”

Kaymakam Göç, antik kentin turizme kazandırılmasına yönelik çalışma kapsamında bölgenin ziyaret edilebilir örenyeri haline getirilmesi için çalışma yapacaklarını da kaydetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın