ARKIMEET 2013 Açılışı Yaptı

"ARCHITECTS MEET in ISTANBUL" sloganıyla yola çıkan, bu yıl ilk kez düzenlenen ARKIMEET etkinliği, ByPass teması ile 7-8 Ekim 2013 tarihlerinde Haliç Kogre Merkezi'nde düzenleniyor.

Ulusal ve uluslararası birçok mimarın ağırlanacağı, 2 gün boyunca atölyeler, konfernaslar ve panellerle dolu bir içeriğe sahip ARKIMEET 2013 bugün Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz ve Yüksek Mimar Sevinç Hadi’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşalarının ardından etkinliğin ilk gününü özel konuşmacısı ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru oldu.

ARKIMEET 2013’ün açılış konuşmasını yapan Ömer Yılmaz, öncelikle etkinliğin düzenlenmesiindeki katkılarından ötürü sponsorlara teşekkür etitkten sonra etkinlik hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Bu yıl ilk kez düzenlenen ARKIMEET’te atölyeler, konferanslar, paneller gibi birçok etkinliğin yer alacağından bahseden Ömer Yılmaz, usta mimarların açılış konuşmaları, önemli yapıların hikayelerinin anlatılacağı zaman tüneli paneli, uluslarası mimarların deneyimlerinin aktarılacağı konferanslar gibi oturumların gelecek yıllarda da sürdürülmesinin planlandığını söyledi.

“Yaşayan bir şey neden yıkılıp yeniden yapılmak istenir?”

Ömer Yılmaz’ın konuşmasının ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren usta mimar Sevinç Hadi konuşmasında, yıkılıp yeniden projelendirilmesi planlanan İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi binasından söz etti. 1964 yılında açılan bir yarışma sonucunda mimari projesinin Şandor Hadi tarafından hazırlandığı kütüphanenin, depremde bir kolonunun hasar görmesi nedeniyle yıkılmasının planlandığını belirten Hadi, tarihi yapının tescillenmeyerek yıkıma mahkum edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Son 50-60 yıllık dönemde inşa edilen yapıların tescilli bina statüsünde korunmadığını söyleyen Hadi, kollektif belleğin önemli temsilcileri olan bu yapıların korunması konusundaki sıkıntıları dile getirdi. Şandor Hadi tarafından hazırlanan projeyi detaylı bir şekilde katılımcılara aktaran Hadi konuşmasını, tarihi ve kültürel mirasın önemli bir parçası olan anıtsal yapıların korunması için gerekli çalışmaların başlatılması gerektiğini söyleyerek sonlandırdı.

“Türk mimarlarla çalışmaktan gurur duyuyoruz”

Sevinç Hadi’den sonra söz alan özel konuşmacı Naci Koru, Türkiye’nin dünyanın dört bir tarafındaki elçilik binalarıyla ilgili sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasında Türkiye elçiliklerinin gün geçtikçe sayısının arttığından bahseden Koru, Paris, Viyana, Roma, Washington gibi özellikli elçilik binalarının yanında Tahran’da Seyfi Arıkan tarafından, Trablus’da ise Şevki Vanlı tarafından projelendirilen elçilik binalarını tanıttı. “Amacımız, konsolosluk ve elçilik binalarını kendimiz inşa etmek” diyen Koru, yeni dönemde Türk mimarlar tarafından projelendirilen elçilik ve konsolosluk binalarını tanıttı. Türk mimarlarla çalışmaktan gurur duyduklarını belirten Koru, önümüzdeki yıllarda açılacak temsilcilikler için inşa edilecek binalar için de çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın