Tarihi Çeşmeye Şaka gibi Yenileme!

Çengelköy’deki 159 yıllık Kavas Ahmed Ağa Çeşmesi’nin başına gelenler şaka gibi! Tarihi çeşmeye tesisat döşediler, musluğun etrafına beton attılar, üstelik musluğu da ters taktılar.

Kaderine terk edilen, bakımsızlıktan dökülen, çöplüğe çevrilen, depo olarak kullanılan tarihi çeşmelerle ilgili sayısız örnek gördünüz bu sütunlarda… Hatta geçtiğimiz haftalarda, asırlık bir çeşmeye klima takıldığını göstermiştim. Şimdi, yine bir tarihi çeşmenin başına gelenleri anlatacağım. Çengelköy’deki Kavas Ahmed Ağa Çeşmesi’nin hikâyesi, ‘güler misin, ağlar mısın’ dedirten cinsten…

KİM İZİN VERDİ?

1854 yılında yapılan ve Çengelköy’ün en önemli kültürel miraslarından biri olan bu çeşmenin halini görenler gözlerine inanamıyor şu günlerde. Zira bu tarih yadigârına öyle şeyler yapılmış ki şaka gibi!

Güya tarihi çeşmenin yeniden kullanılmasını sağlamak istemişler. Bunun için de çeşmeye tesisat döşemişler. Evet… Mermerlerin üzerinden borular geçirmişler resmen. Bu kadarla kalsa iyi. Takılan muslukların etrafı da betonla sıvanmış. Musluklar da öyle tarihi dokuya uygun, estetik falan değil, rastgele seçilmiş… Ve… Bu çeşmeye yeniden hayat vermek isteyenler, musluğu da ters takmış üstelik. Sanki birileri bu tarihi eseri katletmek için özel olarak çaba göstermiş ve başarılı da olmuş. Peki bu olup bitenleri belediyesi, vakıfları hiç mi görmez? Bu sözüm ona çeşmeye hayat verme operasyonuna kim izin verir, yapılanları kimse denetlemez mi?

Etiketler

Bir yanıt yazın