Türk Ytong 50. Yılını Kutladı!

Ytong'un Türkiye'deki 50. Yılı, 13 Eylül akşamı Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen görkemli bir törenle kutlandı.

Törene iş dünyasından, üniversiteler ve medyadan 600 kişilik bir davetli topluluğu katıldı. Gecede Türk Ytong’un kurucularına ve ortaklarına Şükran Plaketleri verildi. Ytong’un Türkiye’de üretilmesinin önünü açan İsmet İnönü adına kızı Özden Toker’e de Şükran Plaketi sunuldu. Ytong’un Alman ortağı Xella Şirketi Başkanı Jan Buck-Emden’in Türk Ytong’un kurucusu Bülent Demiren’e kendisi için hazırlanan bir büst hediye etmesi ile salonda duygusal anlar yaşandı.

50. Yıl Kutlaması’nda sahne alan Anadolu Ateşi’nin gösterisi ile Ferhan-Ferzan Önder piyano ikilisinin resitali geceye renk kattı.

Usta belgeselci Nebil Özgentürk’ün hazırladığı, şirketin mücadele ve başarı dolu yarım asırlık hikâyesinden köşe taşı niteliğindeki olayları anlatan kısa filmle başlayan törenin açılış konuşmasını Türk Ytong’un Kurucusu ve Onursal Başkanı Bülent Demiren yaptı. Demiren, konuşmasında:

“Bu akşam, Türk Ytong’u bugüne getirmiş, kurucularımızı, ortaklarımızı ve tüm çalışanlarımızı, şükranla, aramızdan ebediyen ayrılmış olanları da rahmetle anmaktayız. Bu yıl Türk Ytong, 50 yaşını idrak etmektedir. Türk Ytong, 50. yıldönümünü sizlerle ve İstanbul’a bu maksatla gelmiş, dünyadaki diğer Ytong şirketleri müdür ve temsilcileriyle birlikte kutlamaktan çok mutludur.” diyerek şirketin yeni nesil üst yönetimini ve sayısı beşyüzü aşan Ytong ailesini temsilen bir grup çalışanı sahneye davet etti.

İsmet İnönü adına kızına Şükran Plaketi sunuldu

Gecede Türk Ytong’un kurucularını ve ortaklarını onurlandırmak için yapılan “Şükran Plaketi” töreninde duygusal anlar yaşandı. Ytong’un Türkiye’deki üretim süreci 1963 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile başlarken, kararı veren kurulun başkanlığını İsmet İnönü yapıyordu. Şirketin kuruluşuna yaptığı desteğe teşekkür etmek için İsmet İnönü adına kızı Özden Toker’e Şükran Plaketi sunuldu.

Bülent Demiren’e “büst” sürprizi!

Törende en duysusal an Ytong’un Alman ortağı Xella Şirketi Başkanı Jan Buck-Emden’in konuşması sırasında yaşandı. Buck-Emden konuşmasında Demiren için şunları söyledi:
“50 yıldan beri, Türk Ytong ile biz Xella-Grubu’nu birbirine, Ytong markası için imzalanmış bir Lisans Sözleşmesi bağlıyor.

Bu sürede bizim tarafımızda çok şeyler değişti. Yöneticiler geldi, yöneticiler gitti. Bizim şirketimiz birkaç defa satılarak el değiştirdi. Şirketin ismi bile değişti. Tek kalan ve günümüze kadar geçerliliğini kaybetmeyen ise Lisans Sözleşmemizdir. Bu 50 senede kalan ve geçerliliğini kaybetmeyen birşey daha var: O da sizsiniz.

Siz bu Lisans Sözleşmesinin üzerine çok başarılı bir şirket kurdunuz. Ytong’un Türkiye’deki başarılı gelişmesi için gerekli olan her türlü temelleri siz attınız. Başka yatırımcılar da geçen zaman içinde Ytong’un Türkiye’deki potansiyelini gördüler ve gazbeton üretmek için yatırımlar yaptılar. Hâlâ, geçen 50 yıldan sonra da mutluluk ve gurur ile görüyoruz ki, Türk Ytong pazarında 1 numaradır.

Biz, bu lisansı veren olarak Türk Ytong’un başarılı yolunu birlikte yaşadık. Bu başarılı yolu bizzat siz, büyük bir gayretle açtınız ve yönlendirdiniz.

Bu vesile ile sizi kelimenin tam anlamı ile girişimci bir kişilik olarak tanıma fırsatım oldu. Önemli ölçüde sizin kurduğunuz bu şirketin kalbinizdeki yerini biliyorum. Sizin onlarca yıl bu şirketin ortakları için, tüm çalışanları için ve aynı zamanda biz lisans sahipleri için yarattığınız ve koruduğunuz çalışmalarınıza ve başarınıza büyük saygı duyuyorum. Bundan dolayı size gönülden teşekkür etmek ve bir hediye vermek istiyorum.

Bu hediye ile sizin Ytong için Türkiye’de bir girişimci, bir insan ve arkadaş olarak başardıklarınızı, kısacası hayatınızın eserini takdir etmek, ödüllendirmek istiyoruz. Vardığımız netice şu ki, bu takdirin ancak tek bir şekli olabilir. Almanca’da kullandığımız bir deyimle; sizi heykelleştirdik!”
Buck-Emden konuşmasının ardından Bülent Demiren için hazırlanan büstü kendisine sundu. 

Gecenin sonunda araştırmacı-yazar Mehmet Altun tarafından kaleme alınan, şirketin 50 yıllık hikâyesinin fotoğraflarla anlatıldığı, “Türk Ytong – İlk 50 Yılın Öyküsü” adlı kitap davetlilere hediye edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın