ODTÜ Ormanı’nda ‘Riskli Alan’ Tehlikesi

Mimarlık Vakfı 2. Başkanı Ali Ulusoy, mahallenin ODTÜ Ormanı'ndan geçecek otoban için Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki yasaya dayanılarak "riskli alan" ilan edilebileceğini kaydetti.

Mimarlık Vakfı 2. Başkanı Ali Ulusoy, ODTÜ Ormanı’ndan geçecek otoban projesini Cumhuriyet Ankara’ya değerlendirdi. Otobanın bölerek geçeceği 100. Yıl Mahallesi sakinlerine uyarılarda bulunan Ulusoy, “Yapılması düşünülen yol Ankara’nın çok önemli ve Kentsel Değeri Yüksek bir noktasından geçerek Eskişehir yolunu Konya yoluna bağlayacaktır. Yolun Geçeceği güzergâhta bulunan kamusal alanlar ranta açık hale getirilecek ve orada yaşayan binlerce yurttaşımız “afet riski taşıyan bölge” gerekçesi ile evlerinden olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklardır” dedi. Ulusoy söz konusu Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ne ilişkin yasanın yurttaşların lehine olan yürürlükteki yasayı devredışı bıraktığını dile getirdi. “Bu durumda mal sahiplerini ve bölgede yaşayan yurttaşları koruyacak hiçbir mekânizma yoktur” diyen Ulusoy, Saraçoğlu Mahallesinin riskli alan ilan edilmesini anımsattı ve bölgede oturanların tahliye edilmeye başlandığına dikkat çekti.

‘Yol yapımı yasal değil’

Söz konusu yol yapımının gerekli yasal düzenlemeler tamamlanmadığı için yasal olmadığını vurgulayan Ulusoy, “Suç işleniyor” dedi. 20 yıl önce yapılan planın ulaşım sorununu çözmekten uzak olduğunu söyleyen Ulusoy, “Bırakın Eskişehir yolunun trafik yükünü almayı, sorunu daha karmaşık hale getirecektir ve trafik yükünü artıracaktır. Daha sonra başka bir noktada başka bir yol güzergâhı belirlenecektir. Ulaşım plancıları bu tür parçacı yaklaşımları eleştirmekte ve bunu ‘kışkırtılmış trafik çözümü’ olarak adlandırmaktadırlar” dedi. Alt geçitleri örnek veren Ulusoy, kent merkezinin otoban durumuna getirildiğini belirtti.

Yapılması gerekenin toplu taşım uygulamalarına hız vermek olduğunu söyleyen Ulusoy şunları kaydetti: “Çayyolu Kızılay metro hattı Anakent Belediyesi tarafından uzun süredir yapılmayarak Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmiştir. Bu tartışmalar esnasında gözden kaçan önemli bir husus ise yukarıda sayılan bütün ‘Yasal süreçlerin tamamlandığı ve her şeyin mevzuata uygun hale getirildiği’ varsayarsak 100. Yıl Mahallesi’nde oturanları başka bir yaşamsal tehlike beklemektedir. Van depremi sonrasında 16 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6306 Sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ hakkında kanuna dayanılarak bölge ‘riskli alan’ ilan edilebilir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın