Denizli Yarışması için ‘Zorunlu Açıklama’

Mimar Süleyman Boz'un, Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası yarışması sonuçlarında yapılan değişikliğe dair düşüncelerini Mimdap'a yazdı.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası ile ilgili Mimari Proje Yarışması sonuçlarını 26.8.2013 Pazartesi akşam saatlerinde yerel gazetelerden öğrendim.

Yarışmada 2. Ödülü alan grubun başkanının Şube yönetim kurulu üyesi ve saymanı olduğunu öğrenince, bunun yarışmalar yönetmeliğine ve etik kurallara aykırı olduğu için iptali gerektiğini söylemek için, önce hemen jüri üyesi ve İzmir şube başkanı Mimar Hasan Topal’ı aradım. Cevap vermedi. Ardından Jüri üyesi ve Merkez Y.K.Saymanı Ali Ekinci’yi aradım. O da cevap vermedi.

Yaklaşık 10 dakika sonra Ali Ekinci beni aradı. Ona bu etik ve hukuk dışı durumu anlattım. Ekinci o anda yarışma sonuçlarının değerlendirildiği kolokyumda olduğunu, ; “Yönetim kurulu, 3 kişi dışında yarışmaya girebileceklerine dair karar almış, bir sıkıntı yok..” cevabını verince, bunun yanlış olduğunu ve iptalinin gerektiğini söyledim. Ekinci “Telefonda bunları konuşmanın doğru olmadığı gerekçesi ile..” telefonu kapattı.

Jüriden sağlıklı tepki gelmeyince, yarışmaya giren mimarların hukukunun korunması, Oda Şubesinin bu tür şaibelerle anılmaması, bir kural ihlalinin “üyelerinin suskunluğuna ve itiraz etmemesine dayanarak” meşru hale getirilmesine karşı durarak, konuyu Mimarlar Odası Genel Merkezine, sekreterine, başkanına bir e-mail ile bildirdim. Aynı zamanda da facebook sayfasında Jüri üyelerinin sayfasında yanlış uygulamayı haber verdim.

Salı (27 Ağustos) akşamı Jüri başkanı olduğunu sonradan öğrendiğim Prof.Dr. Abdi Güzer telefonla beni arayarak ; “Değerlendirme ve itirazlarımda haklı olduğumu, jüri olarak kapalı zarflar içinde, isimleri görmeden projelere baktıkları için kural ihlalini fark edemediklerini, bunun yönetim tarafından önceden yapılmış olması gerektiğini, konuyu jüri üyeleri ile yeniden değerlendirdiklerini, Oda Genel sekreteri Necip Mutlu ve Hukuk danışmanı ile de görüştüklerini, yapılan hukuksuzluğu düzelterek ilan edilen 2. Lik ödülünü iptal edip, sıralamanın yukarıya çekileceğini” bildirdi.

28.8.2013 tarihinde Yerel basında konu haber yapıldı. Haber de facebook sayfalarında yayınlanınca ülkenin farklı yerlerinden mimarların yarışmaya tepkileri internette yer aldı. 29 Ağustos’ta haber tekrar yerel basında, Mimar Sinan Derneğinin, benim ve şube başkanının açıklamalarıyla yer aldı.

Şube Başkanı Zeytinci özetle; ” Yarışmaya katılım çok olsun diye ve yönetim kurulundan da yarışmaya girmek isteyenler olduğu için, yönetimden 3 kişi dışında diğerlerinin (4 kişi)yarışmaya girmesi için karar aldıklarını, yarışmaya giren Yönetim Kurulu üyelerinin, yarışma komitesine hiçbir dahli olmadığını..” açıklıyordu. Yani yarışmayı düzenleyen yönetimin üyeleri, o yarışmaya “yanlışlıkla” değil, “bilerek ve tasarlayarak, karar alınarak” sokulmuştu.

Bu yeni bilgiler ve açıklamalar ışığında durumu jüri üyelerine netten ilettim. 20 kişilik yarışmacı sayısının, 4 kişisinin yarışmaya girmemesi gereken kişilerden oluştuğunu, bu sayı (%20 si) yarışma sonucunu etkileyecek bir rakam olduğu için yarışmanın tümden iptal edilmesi gereğini anlattım. Jüri başkanı , Yarışmalar Yönetmeliğine göre davranacaklarını ve 2. yi iptal ederek yerine alt sıralardakilerin çıkarılacağını belirtti.

Sonunda , 31 Ağustos gazetelerinden Şube yönetim kurulunun açıklaması ile yarışmanın yeni ödül sıralaması açıklandığını öğrendim. 1. Yerinde kalmış, 3. Yarışmacılar 2. Yapılmış, Barış Bilik ve Özgür Mete ekibi 3.lüğe yükseltilmişti.

SONUÇ: Şube Yönetiminin bilerek ve karar alarak yaptığı bir hukuksuzluk ile Mimarlık, meslek odası, Denizli Şubesi’nin adı yine o eski tarihlerde olduğu gibi “Şaibeli, Denizli’de neler oluyor?!” şeklinde anılır olmuştur. Şubede, şimdiki başkanın ilk başkanlığı dönemi sürecinde muhasebe ve saymanlıkta hukuksuzluklar olmuş, konu yargıya intikal etmişti.. Bu durum bizim başkanlığımızda, Ankara’daki toplantılarda hep başımıza kakılmıştı.. Yine şubede ikibinli yılların başında iki mimar arasındaki tartışmada şube yönetimi arabulucu olmuş, bir diğerini dava eden mimarın davadan vazgeçmesi için gereken dava masrafları hukuksuz olarak şube kasasından ödenmiş, genel merkez tarafından bu işlem “Yönetime Zimmet olarak değerlendirilmiş, Şubenin adı yine Ankara’daki toplantılarda hep “Kuşku ile, şaibelerle” anılır olmuştu. Bizim sert ve radikal tepkilerimizle; “Genel merkez olarak sorunları çözmeyerek şubemizin adının sürekli kötü anılmasına neden oluyorsunuz..” suçlamamızla, MYK bir ekiple Denizli şubesine gelerek eski hukuksuzluklara el koymuş, eski yöneticilerden hesap sormuş, odanın parasını geri ödetmişti. 2004 yılından bu yana Denizli şubesi tertemiz anılıyordu.

Benim yarışma konusundaki uyarılarım, itirazlarım önceleri maalesef dikkate alınmadı. Alınsaydı, hukusuzluk kaldırılacak, konu büyümeyecekti. Konunun büyümesi “yönetimin ve jürinin geç intikali” sayesinde olmuştur.

Ben de sessiz kalsaydım, oda saymanına şube kasasından ödül parası ödenecek (Yarışma şartnamesine göre 3 bin TL) ve Oda şubesi yine “Zimmetine para geçiren bir şube olarak” anılmaya başlayacaktı. İtirazım ve çıkışım ile şube, böyle bir olumsuz duruma düşmekten kurtulmuş olsa da adı kuşkuyla anılmaktan kurtulamamıştır.

Bizim çıkışımız, itirazlarımız, konuyu kamuoyunda paylaşmamız bazı mimar ve yöneticilerce , yarışmacılarca “kişiselleştirilerek” değerlendirilmiş, bazılarınca da ” hem yarışmaya girmezsin hem ortalığı bulandırırsın” şeklinde galiz değerlendirmelerle karşılanmıştır. Tüm bu yanlı, tribünlere oynayan, dar gruplara şirin görmeye çalışan değerlendirmelerin boş olduğu, bizim itirazlarımız ve değerlendirmelerimizin haklılığı, jüri, MYK, kerhen de olsa şube yönetimince de kabul edilmiş ve Şube bir badireyi atlatmıştır.

Bu girişimlerimizin; mimarların, yarışmaya girenlerin haklarını ve oda kurumsal kimliğinin, etik kuralların ve hukukun korunmasına dair olduğu geç de olsa anlaşılmıştır.

Denizli Şubesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması konu çevresinde gelişen olayların aslı budur. Gerçeği mimar meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgilerine sunuyor, yarışmaya hakkıyla giren meslektaşlarımı kutluyor, esenlikler diliyorum.

Etiketler

Bir yanıt yazın