Mimarlar Odası’ndan geri adım: yarışmada sıralama değişti

Tartışmalara neden olan yarışma ile ilgili olarak Denizli Mimarlar Odası yeni bir karar aldı. Buna göre Merkez Yürütme Kurulu'ndan alınan görüşle 2.'lik ödülüne layık görülen Suat Bilgi'nin de aralarında bulunduğu proje yarışma dışı bırakıldı.

“Mimarlar Odası Denizli Şube binası yapılması için Denizli bölgesi mimarlar arasında açılan yarışmada Denizli şube yöneticilerinin de yarışmaya katıldığı ve 2. lik ödülü alan ekipte yönetim kurulu üyesi Suat Bilgi’nin bulunması yıllardır yarışmalarda izlenen yöntemlere aykırı bu tutum mimarlar arasında tartışma yaratmıştı.

Tartışma ve eleştirilerin sonucunda Mimarlar Odası yönetiminin geri adım attığı, yarışma sıralamasını değiştirdiği, ödül alan yönetici üyesini yarışma dış ilan ettiğini görülmektedir.”

Tartışmalara neden olan yarışma ile ilgili olarak Mimarlar Odası yeni bir karar aldı. Buna göre Merkez Yürütme Kurulu’ndan alınan görüşle 2.’lik ödülüne layık görülen Suat Bilgi’nin de aralarında bulunduğu proje yarışma dışı bırakıldı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Cüneyt Zeytinci, tartışmaları son noktayı koyacak şu açıklamayı yaptı, ” Mimarlar Odası Denizli Şubesi tarafından şubemize ait hizmet binasının projelerini elde etmek amacı ile Denizli Şubesine kayıtlı mimarlara açık bir proje yarışması düzenlenmiştir. Bilindiği gibi bu yarışmaya katılan üyelerimiz birinci olmaları durumunda uygulama projelerini bedelsi gerçekleştireceklerini kabul etmişler ve bu husus şartnamede yer almıştır. Yönetim Kurulumuz ücretsiz hizmet verileceğini göz önüne alarak ve yarışmaya katılım sayısını teşvik etmek amacı ile doğrudan yarışma düzenleyen komite içinde yer almayan her üyemizin yarışmaya katılabileceği kararını almıştır. Yarışma sonucunda, yarışma komitesi sürecinde görevli olmamasına karşın yönetim kurulunda yer alan iki arkadaşımızın yarışmaya iştirak ettikleri; bunlardan Suat Bilgi’nin içinde yer aldığı ekibin 2. ödüle layık bulunduğu anlaşılmıştır. Bu konuda çeşitli üyelerimizden itirazlar gelmiş, yarışma sürecinde yer almasa bile yönetim kurulu üyelerinin yarışmaya katılmasını doğru bulmadıklarını belirtmişlerdir. Bu itirazlar üzerine yönetim kurulumuz konuyu Merkez yönetim kurulu ve ilgili yarışma jürisine iletmiş, yeniden değerlendirme yapan jüri, itirazları haklı bulmuştur.”

“Yarışma dışı sayıldılar”

Jürinin bu konuda aldığı kararı açıklayan Zeytinci, “2. ödüle layık bulunan Suat Bilgi ekibi ile ödül almamış olan Sezgin İrteki ekiplerinin ilgili yarışmalar şartnamesi gereği, yarışma komitesinde yer almasalar bile yönetim kurulunda yer almaları nedeni ile yarışmaya katılamayacaklarına karar vermiştir. Her iki projenin de yarışma dışı sayılmasına ve yine ilgili yönetmelik gereği daha önce üçüncü ödüle layık görülen Mustafa Burhan Şenel ve İbrahim Şenel’e ait 3. sıra no’lu projenin 2. ödüle yükseltilmesine ve daha önce ödül gurubunda yer almayan Özgür Mete ve Barış Ersel Bilik’e ait 16. sıra no’lu projenin de 3. ödüle layık görülmesine karar vermiş, durumu yönetim kurulumuza bildirmiştir. Bu itiraz ve değişiklikler uygulamaya seçilen ve birinci olan projenin durumunu etkilememektedir” dedi.

YARIŞMA KRİZİ

29 Ağustos itbariyle, Mimarlar Odası’nda yarışma tartışması devam ediyordu.

Yarışmaya odanın yönetim kurulu üyelerinin katılıp hatta dereceye girmesini eski başkanı Süleyman Boz, yarışma kurallarına aykırı olduğunu belirterek eleştirmişti. Oda Başkanı Cüneyt Zeytinci, Denizli ile sınırlı olan yarışmaya daha fazla katılımcı için yönetimden de istekli isimlerin girmesine olumsuz bakmadıklarını belirterek, “Eleştiriler sonrası bizde durumu Genel Merkeze ilettik. Konuyla ilgili görüş bekliyoruz” dedi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin yeni hizmet binası için çıktığı mimari proje yarışmasının tartışması sürüyor. Yarışmaya 20 adet proje katılmış ve yarışmaya oda yönetim kurulu üyelerinden de isimlerde girmişti. 1.lik ödülünü Ömer Çelikkol’un eseri elde ederken, 2.lik ödülünü Suat Bilgi’nin eseri, 3.lük ödülünü ise Mustafa Burhan Şenel, İbrahim Şenel’in eseri kazandı. Yarışmanın sonucuna göre de Sırakapılar’da odanın arsası üzerine yeni bir hizmet binası yapılacak. Yarışmanın 2.lik ödülünü alan Suat Bilgi, Oda Yönetim kurulu sayman üyesi. Tartışma da bu noktada başladı. Oda yönetiminden bir ismin yarışmaya kurallar gereği katılamayacağını belirten Denizli Mimarlar Odası eski Başkanı Süleyman Boz, “Proje yarışması sonuçları açıklandı. Ancak 2.lik ödülünü alan Suat Bilgi, şubenin sayman üyesi. Yani yarışmayı düzenleyen kurum, ödülü, yarışma kararlarını ve hazırlık kararlarını alan kendi yöneticisine vermiş. Tüm kurallar çiğnemiş” diyerek tepkisini dile getirmişti. Durumu Oda Genel merkezi’ne şikayet etmişti.

“Görüş bekliyoruz” denmişti…

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Oda Başkanı Cüneyt Zeytinci, Denizli ile sınırlı olan yarışmaya daha fazla katılımcı için yönetimden de istekli isimlerin girmesine olumsuz bakmadıklarını belirterek, “Yerel bir yarışma oldu. Yeni yapılacak oda hizmet binamızı bu yarışmanın sonucuna göre şekillendirdik. Bu yarışmaya sadece Denizlili mimarlar katılabiliyordu. Bu nedenle ne kadar çok katılımcı olursa yarışmada o denli anlam kazanacaktı. Oda yönetimimizden bazı isimlerde yarışmaya girmek istedi. Ben dahil 3 yönetim kurulu üyemiz, yarışma yürütme kurulu olarak bütün çalışmaları biz yürüttük. Yarışmaya katılan diğer yönetim kurulu üyelerimiz bu sürece hiçbir şekilde müdahil olmadı. Sonuçta 20 tane proje katımlı sağladık. Bu da bizim için önemli bir başarı oldu. Sonuçta birbirinden değerli jürimiz, yarışma gereği kimin projesi olduğunu bilmeden derecelendirme yaptı. Sonuçlarda ortaya çıktı. Bu konuda yapılan eleştiriler üzerine de Genel Merkeze durumu ilettik. Konuyla ilgili görüş bekliyoruz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın