Kışlalar da İmara Açılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehir içindeki askeri kışla ve tesislerin taşınacağı açıklamasını önceki gün bir kez daha yineledi. Bayraktar, “şehir merkezindeki bazı arazilerin imara açılması gerekiyor” dedi.

Büyükşehirler başta olmak üzere kent merkezlerinde kalan askeri kışla ve tesisler, şehir dışına taşınacak. Uzun süredir gündemde olan konuyla ilgili önceki gün bir açıklama daha yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, boşalan askeri bölgelere “park ve meydan” yapacaklarını belirtti ancak bir kısmını da imara açacaklarını sözlerine ekledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’un bu yönde talimatı olduğunu aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı, “Buralar yeşil alan olacak, kentler nefes alacak” dedi. Özellikle İstanbul’da Kuzey Ormanları’nın da üçüncü köprü, bağlantı yolları ve üçüncü havalimanı projeleriyle imara açıldığı, SİT kararlarının kaldırıldığı bilindiği için kışla alanlarının önemli bir kısmının imara açılması bekleniyor.

Şehir içinde kalmış askeri kışlaların genellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır gibi büyük illerde olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, Milli Savunma Bakanlığı’nın bu kışlaları şehir dışına taşıma kararı vermesi durumunda, buraların büyük ölçüde meydan ve park olacağını ifade etti.

Şehir merkezindeki bazı askeri arazilerin de imara açılması gerektiğini belirten Bakan Bayraktar, “Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı’yla kışlaların şehir dışına çıkarılması yönünde karşılıklı anlaşma yapılabilir. Böyle bir anlaşma olursa, bunun bir tarafında Maliye, Hazine, Milli Emlak Genel Müdürlüğü; diğer tarafında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ olur. Ayrıca bu kışlaların bulunduğu alanların mülkü Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne aittir” diye konuştu.

İstanbul’da askeri bölgeler imara açıldı

İstanbul’da Milli Savunma Bakanlığı’nın kullandığı Alemdağ, Ayazağa, Çekmeköy, Hasdal, Maltepe ve Tuzla’daki askeri tesislerin imara açılması için uzun yıllardır girişimler sürüyor. Ağaoğlu’na ait Maslak 1453 projesinin de Jandarma Genel Komutanlığı’nın kullandığı alan üzerinde inşa edildiği biliniyor. Projenin Ayazağa’daki arazisi, 2008 yılında TOKİ, Jandarma Genel Komutanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında askeri tesis yapımı karşılığında satılmıştı. Emlak GYO da 2010’da söz konusu araziyi ihaleye çıkarmıştı.

Hasdal’da askeri alan statüsünden çıkarılan 60 dönümlük arazi üzerinde konut inşa edilmesi için hazırlık yapılıyor.

İmara açılması gündemde olan askeri bölgeler arasında Tuzla Piyade Okulu’nun eğitim alanı olarak kullandığı Tavşantepe, Maltepe’de E-5’in üzerinde bulunan ve Paşaköy’den Başıbüyük’e kadar uzanan Kenan Evren Kışlası’nın kullandığı ormanlık arazi, Alemdağ ve Çekmeköy’de ormanın ortasında yer alan askeri alanların bulunuyor.

Sarıgazi’deki 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı İsmail Hakkı Tunaboylu Kışlası’nın arazisine şehir hastanesi yapılması planlanıyor.

Askeri bölgeye konut

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kışla arazilerinin büyük kısmının imara açılmayacağını söylese de, geçmişteki örnekler aksini gösteriyor. İstanbul Halkalı’da 4 yıl önce askeri alan statüsünden çıkarılan 193 dönümlük arazide şu an “Avrupa Konutları Atakent 3” bulunuyor. Sarıyer’deki 500 dönümlük 15. Hava Füze Üssü arazisi de konut yapılması için TOKİ’ye devredildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın