Fikirtepe’de Emsal Kesinleşti

Olumlu karar ile birlikte tüm çalışmalar kaldığı yerden devam etmeye başlayacak.

31.05.2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı yasa kapsamında yeni düzenlemeler yapılacağı için Fikirtepe bölgesinde bekleyiş başlamıştı.

Bu bekleyiş yaklaşık 3 ay gibi kısa bir süre sonunda Bakanlık kararı ile emsal 4 olarak kesinleştirildi. Bu olumlu karar ile birlikte tüm çalışmalar kaldığı yerden devam etmeye başlayacak ve projeler satışa devam edecektir.

Yaklaşık olarak iki buçuk yıldan beri özel imar plan alanı ilan edilen Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahallelerini kapsayan 134 hektarlık alanda % 100 anlaşmaya ulaşan firma sayısı 3 firmayı geçemeyince Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgeyi 31.05.2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı yasa kapsamına alarak gerek müteahhitlerin gerekse arsa sahiplerine bazı avantajlar sağlamıştır. Bundan dolayı, bölge mütaahitleri işin mutfağından gelen Sayın Bakanımıza teşekkür etmektedirler.

Bu karar Fikirtepe’ de yarım kalmış tüm sözleşmelerin önünü açacak, 2/3 çoğunluğu bulan bütün müteahhitler Fikirtepe sakinlerini taşıyarak yıkıma başlayabileceklerdir. Afet riski taşıyan binalarda yaşamaktan kurtulacak olan vatandaşlar, inşaatlarının daha kısa sürede tamamlanacağı ve sorunların daha çabuk çözüleceği inancındalardır.

Müteahhit firmalar 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu ile ;

Arsa sahiplerinin 2/3 çoğunluk ile anlaşması durumunda imzalamayan diğer arsa sahipleri beklenmeyecektir.

– Arsa sahiplerine Kira yardımı yapılabilecektir.

– Vergi ve harçlarda muafiyet uygulanacaktır.

– Kredi ve faiz oranlarından indirim uygulanacaktır.

– İnşaat ruhsatları daha kısa sürede alınabilecektir.

– Arsa değerleri ne olursa olsun daireler % 1 KDV ile satılabilecektir.

– Yapılarda kendi enerjisini üretebilen, çevre dostu yeşil bina özellikleri kullanılacaktır.

Anka Yapı olarak bizler birinci etabımız olan 10.000 m² arsa üzerine 224 kişinin tamamı ile sözleşme yapmış, arsa sahipleri ile % 100 mutabakat sağlandığı için birinci yıl kiraları ve taşıma bedelleri ödenerek, bu evlerden taşınmaları sağlanmıştır. Taşınmaların tamamlanması ile birlikte resmi makamlardan yıkım ruhsatları alınarak binaların tamamı yıkılmış, bu arsalarda cins tahsisleri yapılarak yola terk işlemleri, yoldan ihdas işlemleri, yollar ile arsaların tevhid işlemleri başarı ile tamamlandıktan sonra o zamanki plan notları gereği Kadıköy Belediyesince belirlenip, % 20 lik kamuya terk işlemi tamamlanarak birleştirilmiş, tek tapu, ilk olarak firmamız tarafından tescil ettirilmişti. Anka Yapı olarak firmamız, bölgede tek tapusu olan, tek tapuya bağlı olarak imar durumunu almış, almış olduğu bu imar durumu paralelinde o tarih itibariyle avan projesini tamamlayarak İBB’ ye müracaatını yapmıştı. Bakanlığımızın olumlu müdahalesi sonucunda da artık ruhsat süreci hızla sonuçlanacağından hiçbir sorun kalmamıştır.

Çalışmalarımız son hızla devam edecektir. Bu süratli karar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teşekkür ederiz.

Etiketler

Bir yanıt yazın