Danıştay Fatih Belediyesi’nin Sulukule itirazını reddetti

Sulukule projesiyle ilgili iptal kararı için Danıştay'a başvuran Fatih Belediyesi'nin yürütmeyi durdurma itirazı reddildi. Avukat Hilal Küey “bu kararla elimiz güçlendi” dedi.

Fatih Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl Haziran ayında Sulukule projesiyle ilgili mahkemenin kamu yararına uygun değil diyerek verdiği iptal kararı için yürütmeyi durdurma istemiyle başvurduğu Danıştay 14. Dairesi, bu itirazı reddetti. Kararının gerekçesinde “yürütmeyi durdurma itirazının oluşması için herhangi bir koşul oluşmamıştır” denildi. Sulukulelilerin avukatı Avukat Hilal Küey ise mahkeme kararıyla ellerinin güçlendiğini ve hukuksuz durumun iyice ortaya çıktığını” belirtti.

Avukat Küey, “bu kararın önümüzdeki davalar için de bir emsal olacağını ve ellerinin güçlendiğini, Fatih Belediyesi’nin Sulukule projesindeki bütün hukuksuzluğun ortaya çıkmış olduğunu” belirtti. Fatih Belediyesi mahkeme kararına rağmen Sulukule projesine devam etmiş, Danıştay kararını beklemeden yeni bir proje hazırlamıştı. Sulukule projesi kapsamındaki kentsel dönüşüm nedeniyle bir çok Sulukuleli evlerinden olmuş, Avukat Küey, Sulukulelerin yaşadığı bu durum nedeniyle tazminat davası da açmıştı. Sulukulelilerin davası da AİHM’de devam ediyor.

Tarihi Sulukule 22 Nisan 2006 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı ilan edildi. Bu karar ilgili kurur tarafından da bütün itirazlara rağmen kabul edildi. Şubat 2008 yılında Mimarlar Odası İstanbul Şubesi dava açtı. Yargı süreci devam ederken yıkımlar 2009 yılında başladı. İstanbul 4. idare mahkemesi yürütmeyi durdurma istemini reddetti. TOKİ projeyi ihaleye çıkardı ve Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir de 2010 yılında inşaatın ilk temellerini attı. Geçen yıl İstanbul 4. İdare Mahkemesi Mimarlar Odası’nın açtığı davada projenin iptal edilmesi yönünde karar verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın