Amerikan Sertağaç Sektörü, Yasadışı Kereste Ticaretini Önlemek için Avrupa Birliği Kereste Yönetmeliği (EUTR) Yayınladı

Seneca Creek Değerleme Firması ABD sertağaçlarının EUTR uygunluğunu gösteriyor.

Amerikan sertağaç endüstrisi için çalışmalar yapan lider ticari derneklerden Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), Mart ayında etkinleşen ve Avrupa Birliği ülkelerindeki yasadışı kereste ticaretini engelleyen Avrupa Birliği Kereste Yönetmeliğini (EUTR) desteklediğini açıkladı. EUTR, AB pazarına ‘ilk yer’ olarak tanımlanan orman ürünleri ile AB’ye giren yasadışı ağaç riskini en aza indirmek için bir ‘durum tespit sistemi’ uygulamak için şirketlere zorunlu gereksinimler getirdi. Durum tespiti gösteremeyen firmalar ya da AB pazarına yasadışı kereste sokanlar yasal yaptırıma tabii tutulacaklardır. Önemli olan konu ise; Avrupa Topluluğu Rehberlik birimlerinin Amerikan sertağaçlarının EUTR ye uygunluğunu onaylayan Seneca Creek Değerleme Firmasını baz alması oldu.

Dünyanın en büyük ahşap kereste ihracatçı ülkesinin temsilcisi olan ticaret birliği AHEC’in, yasadışı ağaçları ticarette yok etmek için önemli bir hissesi var. AHEC için önemli bir endişe de, yasal olarak hasat ürünlerinin itibarına ve değerine, yasadışı kaynaklardan rakip ürünlerin dünya pazarlarına girerek zarar vermesidir. Bu nedenle, AHEC ABD Ahşap Federasyonu üyeliği ve 2008 yılının Mayıs ayındaki U.S. Lacey Act Amendment üyeliği ile, EUTR’nin önde gelen destekçisi olmuştur. Bu, herhangi bir bitkinin (tarım ürünleri hariç ama ahşap ve türev ürünler dahil olmak üzere) herhangi bir yabancı ya da devlet hukuka aykırı olarak “alınması, sahip olunması, taşınması veya satılması” ABD içinde bir suç oluşturur.

AHEC’in Afrika, Orta Doğu, Hindistan ve Okyanusya Direktörü Roderick Wiles; “EUTR’nin en güçlü yanı, durum tespiti herhangi bir arıza için zor yaptırımlar kurarken, bunun yasallığının tespit edilebilir mekanizmalarının esnek olmasıdır. Bu, kereste temin eden ülkelerde, karmaşık uluslararası tedarik zincirleri ve son derece değişken düzenleyici sistemlerin gerçekliğine cevap verir. Bu mevcut yasal çerçevede etkili olduğu bölgelerde, tedarikçilere gereksiz yeni kontroller empoze etmez ve aynı zamanda Avrupa düzenleyici kurumlar, yasal olduğundan emin olmak için bireysel nakliyeleri yakalamaz ya da izlemek zorunda kalmaz. Bunun yerine, AB kereste ithalatçı firmalar, yasadışı ağaç ticaretinin riskini azaltmak için etkin yönetim sistemlerine sahip olmaya odaklanır. Böyle yaparak, uzun yıllar sorumlu Avrupalı tüccarlar tarafından uygulanamayan mevcut durum tespiti sistemleri yapılandırılmış olur”.

EUTR, AB ithalatçısının her ürün grubu için “hasat yapıldığı ülke, eğer uygulanabilirse, alt ulusal bölgeleri ve hasat için verilen ruhsat” bilgilerine sahip olmayı mümkün kılacak. Hasat yapıldığı ülke bilgisi, sadece, AB ithalatçısının alt-ulusal bölgeler arasında ya da bu bölgeler içinde uzman olduğu yasadışı hasat riski var ise talep edilebilecek. EUTR altında, ithalatçının durum tespiti sistemi ‘belge veya mevzuata olan kereste ve kereste ürünleri uyum gösteren diğer bilgilere erişimi sağlar’. Bu yükümlülüğü yerine getirmek için özel bir belgeye ve başka bilgilere gerek yok. Ancak, AB ithalatçısı bir ahşap ürünün yasadışı tedarik açısından risk olmadığını belirlemek için uygun kalitede, güvenilir ve izin verilebilir kapsamda olmalıdır.

Ahec, Seneca Greek Değerlendirme firmasının saygın bağımsız analistler ve uzmanlardan oluşan ekibi tarafından değerlendirilerek ABD parke ihracatının yasal ve sürdürülebilir olduğu konusunda onay almıştır. Seneca Greek ekibi üretilen tüm ABD parkeleri için yerel düzenleyici programı kapsamında ayrıntılı bilgi derlemesi yapmıştır.
Seneca Greek değerlendirmesi FSC kontrolü, ahşabın standartlarda olup olmadığı PEFC saklama standartlarını, yasadışı hasat olup olmadığı, tartışmalı bir kaynaktan elde edilip edilmediği yönündeki sektöre özel tüm çalışmaları kapsamaktadır.

Amerikan Sert Ağaç tedarik zincirinde, herhangi bir yasadışı ahşap girişi, Seneca Greek tarafından yapılan çalışmalar ile %1 den daha düşük bir ihtimaldir. Buradan çıkan sonuca göre Amerikan Sert Ağacı yönetimi, hukukun üstünlüğüne dayalı, mülküyet haklarına saygılı, sağlam ve kurumsal bir yönetimdir. Wiles aynı zamanda tüm ABD şirketlerinin Amerikan Sertağaç ürünleriyle ilgili olası riskleri azaltmak için aynı zamanda Lacey Yasası zorluklarına da tabii olduklarını ekledi.

Seneca Greek çalışmasına göre, Uluslararası şeffaflık örgütü yolsuzluk algılama endeksi gibi diğer veri kaynaklarının son analizi ile birlikte, FSC küresel risk kayıtlarına göre ABD sertağacı 4 FSC kontrollü ahşap kriterlere göre düşük riskli olduğu sonucuna varıyor. Bu sonuç şu anda Amerika Birleşik Devletleri için bir FSC kontrollü ahşap ulusal risk değerlendirmesi hazırlamak için devam eden sürecin bir parçası oluyor.

Bu nedenle, Seneca Creek değerlendirme firması, EUTR’ye (Avrupa Birliği Kereste Yönetmeliği ) uygun olan, belirli bölgelerdeki belirli ürün gruplarını ve AB ithalatçılarının yasal yükümlülükleri için kaçak kesim riskini FSC risk kayıt ile belgeliyor, bağımsız üçüncü bir güvenilir kaynak olarak çalışıyor

EUTR (Avrupa Birliği Kereste Yönetmeliği ) ithalatçıların yükümlülüklerini ortaya koyarken AHEC, AB müşterilerine konuyla ilgili yükümlülükleri hakkında bilgi vermek üzere ABD parke ihracatçılarına EUTR ile ilgili AHEC üyeleri için özel bir rehberlik hazırladı. EUTR AHEC’in sağlam sürdürülebilirlik göstermesi için ABD parke endüstrisinin stratejik bir parçasıdır. Son 5 yıl içinde, Rehberlik Avrupa Komisyonu ve AB Üye Devlet yetkilileri EUTR’yi destekleyici belgeler için analizler ve toplantılar yaptı. Bu rehberlik bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

“AB’nin şimdi ihtiyacı olan EUTR ‘yi daha ileriye taşımak, tutarlı iletişim ve etkin uygulanması için yeterli kaynakların işlenmesi yönündedir. Her şekilde EUTR AB ahşap tedarikçileri için önemli bir rol oynamaktadır. EUTR ahşap dışı malzemelere göre ahşabın güçlü çevre kimlik bilgisini dahada ileriye taşımak, yasadışı ağaç kesimini ve olumsuz tanıtımları engellemek adına Ahşap endüstrisi için bir fırsattır”diye ekledi Wiles.

Etiketler

Bir yanıt yazın