İnşaat Sektöründeki Kilit İmar Yönetmeliğiyle Açılacak

Bakanlığın geri çevirdiği imar yönetmeliğinin yerine yenisini hazırlayan belediye, ilgili kurum ve kuruluşlara da katılım çağrısı yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, inşaat sektörünü kilitleyen imar yönetmeliği sıkıntısını çözmek için harekete geçti. Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Büyükşehir’in hazırladığı imar yönetmeliğini geri göndermesinin ardından yeni bir yönetmelik hazırlığına başladı. Belediye, İzmir Ticaret Odası (İTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) başta olmak üzere, inşaat sektörüyle ilgili üyesi bulunan kurum ve kuruluşlara da yönetmeliğe katkı çağrısı yaptı.

Yazı gönderildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı imar yönetmeliğinin kabul edilmemesi üzerine 1 Haziran’dan itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni planlı alanlar tip imar yönetmeliği uygulanmaya başlanmıştı. Ancak bu yönetmelik kentteki çok sayıda inşaat projesini durdurdu. Bitişik parsellerdeki imar oranını sınırlayan, yola sıfır yerlerde çıkmalara izin vermeyen, 3 kata asansör boşluğu getiren ve küçük parsellerde yapılaşmanın önünü kapatan yönetmelik nedeniyle milyonlarca dolar değerinde binlerce inşaat projesi durdu. İnşaat sektörünün sıkıntılarını dile getirmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı İmar İşleri Şube Müdürlüğü, imar yönetmeliği ile ilgili kurum ve kuruluşlara bir yazı gönderdi. Yazıda, hazırlanan yönetmelik taslağının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iade edildiği belirtilerek, yönetmelik taslağına ilişkin görüş ve öneriler istendi.

Darbe vurdu

İTO Meclis Üyesi Levent Bendeş, yeni yönetmelikle ilgili görüş ve öneriler hazırlamaya başladıklarını, bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüştüklerini açıkladı. Bendeş, “Bakanlığın tip imar yönetmeliği, inşaat sektörüne büyük darbe vurdu. İzmir’deki yapılar neredeyse yüzde 25 küçülüyor. Sektördeki kilitlenmeyi aşmak için çalışıyoruz. İzmir’in mutlaka yeni bir imar yönetmeliğine ihtiyacı var” dedi. İzmir’in gerçeklerine uyan yeni bir yönetmelik için çalışmalara başladıklarını dile getiren Bendeş, “Büyükşehir bizimle çalışalım diye bir yazı gönderdi. Hazırlık yapıyoruz. Yeni yönetmelikte neler olması gerektiğiyle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Başkanı da ziyaret ettik. Ekibimizle gittik. Sıcak karşıladı bizi. Orada bir rapor verdim. Şimdi çalışmalar için Büyükşehir’in teknik ekibi ile bir araya geleceğiz. Bu konuda haber bekliyoruz” diye konuştu.

1 Haziran’da ne değişti?

– Yola sıfır yerlerde açık ve kapalı çıkmalar kaldırıldı.

– 3 kata asansör boşluğu, 4 kata asansör zorunluluğu getirildi.

– Ön, yan ve arka bahçe çekme mesafelerinde değişiklik oldu.

– Bazı yerlerde bodrum kat elde edilemeyeceği belirtildi.

– Bitişik nizam parsellerde yüzde 50’den fazla kapama yapılamaz duruma geldi.

Etiketler

Bir yanıt yazın