Paşa Çiftliği Kent Parkı Olsun

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Paşa Çiftliği'nin İller Bankası'na satılmasına tepki göstererek, New York'ta bulunan Central Park örneğindeki gibi halkında kullanabileceği yeşil alana dönüştürülmesini istedi.

BURSA’nın merkezinde yıllardır tarım arazisi olarak bulunan Paşa Çiftliği’nin İller Bankası’na 191 dönümü 943 bin TL karşılığında verilmesini eleştiren TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, çiftliğin New York’ta bulunan Central Park örneğindeki gibi halkında kullanabileceği yeşil alana dönüştürülmesini istedi. Kent merkezinin tek nefes aldığı alan olarak görülen ve yıllardır paylaşılamayan Paşa Çiftliği’nin geleceği ile ilgili tartışmalar sürüyor. Bursa’nın merkezinde 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak yer alan Paşa Çiftliği’nin 191 dönümünün 4 hissedardan biri tarafından Mayıs ayında tapu harcı olan 943 bin TL karşılığında İller Bankası’na satılmasına tepki ise büyüyor. Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya, 120 hektarlık alanda rant kaygısının söz konusu olduğunu söyledi.

METREKARESİ 25 KURUŞA

Alanın metrekaresi 25 kuruştan satılmasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Kaya, birinci derece Sit alanı olarak tescillenen arazi ile ilgili geçmiş dönemlerde park yapılması için çalışmalar olduğunu hatırlattı. Soğanlı Botanik Park, Merinos ve Kültür Park ile kesiştiği için bölgenin hayati önemi bulunduğunu kaydeden Kaya, “Tüm yeşil alanlarla bağlantı kurularak Bursa’nın kalbinde tüm Bursalılara hizmet edebilecek park ve yeşil alan oluşturulabilir. Tüm dünyanın özendiği her yıl milyonlarca ziyaretçinin akınına uğrayan New York Central Park örneği ile benzeşen bir düzenleme yapmak mümkün. Tam tersi bir karar alınarak ‘arsadan kamu yayarı için en üst seviyede gelir elde edilebilmesi amacıyla arsanın en etkin ve verimli kullanım analizi yapılacaktır’ ibaresi maksimum ran elde edilmesinin önünü açacaktır” dedi.

İTİRAZLAR YAPILACAK

Kaya, projenin 1/1000 ölçekte gerçekleştirilerek sır gibi saklandığını belirterek, bölge ile ilgili planların arsa sahiplerini mağdur etmeden, Bursa’nın gerçek ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Çiftlik sahiplerinden Ali Muhittin Dinçsoy’un yapmayı planladığı ‘yaşam alanı’ projesinin daha kabul edilebilir olduğunu söyleyen Başkan Nizamettin Kaya, satılan alan ile ilgili projeler ortaya çıktığında gerekli itirazlarını yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın