Küresel ısınma ders oldu

Küresel ısınmanın getireceği deniz seviyesindeki yükselmeler ve doğal afetlere karşı yüzen şehirlerin nasıl kurulacağı Yaşar Üniversitesi'nde ders oldu.

Yaşar Üniversitesi, küresel ısınma tehdidine karşı sürdürülebilir deniz yerleşimi olanağı sağlayan ‘yüzen şehirler’ dersini müfredatına ekledi. Yüzen şehirler dersiyle su üzerinde yüzen şehirler inşa edecek mimarlar yetişecek, çevre dostu mimariler gün yüzüne çıkacak.

Yüzen şehir mimarisi İzmir için kaçınılmaz 2013-2014 akademik yılında başlatılacak yüzen şehirler dersi hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız, doğal afetlerde yaşanan artış nedeniyle geliştirilen yüzen şehir mimarisinin İzmir gibi deniz kıyısında yer alan şehirler için kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yapılan bilimsel araştırmalara göre 2050 yılında dünya nüfusunun neredeyse 3’te 2’sinin şehirlerde yaşayacağına dikkat çeken Sarıyıldız şu bilgileri verdi:

“Deniz seviyelerindeki yükseliş gibi doğal afetlerde yaşanan artış tüm dünyada şehirlere olan kitlesel göçü artırmaktadır. Şehirlere yakın denizlerde alternatif yaşam ortamlarının oluşturulması da güncel bir konu olarak mimarları yakından ilgilendirmektedir. Yüzen şehirler dersinde sürdürülebilir deniz yerleşimleri fikrinden esinlenerek çevre dostu yüzen şehirler tasarımı için gerekli konsept tasarım, kavram ve teknolojilerin geliştirilmesi Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi aldığı kararla Türkiye’nin “yüzen şehir’ konusunda uzman ilk mimarlarını yetiştirecek. gibi konular sunulacak. Öğrenciler su üstü bina yapımı ve teknolojileri konusunda uzman olacaklar.”

Prof. Dr. Sarıyıldız, mimarlık fakültesi yüksek lisans öğrencilerinin faydalanacağı derslerin Hollanda Delff Teknik Üniversitesi’nden, Yaşar Üniversitesi kadrosuna geçen akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleştirileceğini de söyledi.

Hollywood’a konu oldu

Küresel ısınmayla ilgili felaket senaryoları, 2012 ve Kevin Costner’in başrolünü oynadığı Su Dünyası gibi filmlere de konu olmuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın