Alsancak’ta Büyük Risk

Zemini yenileniyor ama depremde yıkılma ihtimali olan kırık-dökük tribünler kimsenin umrunda değil...

İşlevi korunarak acil yenilenmeli

MİMARLAR Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Alsancak Stadı’nın spor alanı işlevini koruyarak yenilenmesi gerektiğini söyledi. Topal, “Yapı güvenliği analizinde risk ortaya çıktıysa, tribünlerin bu şekilde kullanımı kesinlikle doğru değil” dedi. Alsancak Stadı’nda Altay, Karşıyaka, Göztepe ve Altınordu’nun ortak girişimi, Futbol Federasyonu’nun da katkısıyla başlayan zemin yenileme çalışmaları levam ederken, depremde yıkılma riski taşıyan tribünler unutuldu. Tarihi 1910’lara uzanan, son halini 197Tde alan stat, geçen yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Ankara Cebeci ve yıkımına başlanan Beşiktaş İnönü’yle Dirlikte depremde en riskli tesisler arasında sayılmasına rağmen bugüne dek hiçbir somut adım atılmadı.

BETON ve inşaat kalitesi düşük kalan stadın özellikle 7235 kişilik açık tribününün kolonlarında derin çatlaklar oluştu, dökülen sıvalardan çürük demirler ortaya çıktı. Yeni sezonda 4 İzmir kulübünün ortaklaşa kullanacağı emektar tesisin taşıdığı büyük risk, sağduyu sahibi futbolseverleri endişelendiriyor. Zeminin yenilenmesi için 700 bin TL’lik yükün altma giren kulüpler, mart ayında stadın bakımı için 1 milyon TL’lik destek sözü veren bakanlık ve yerel yönetimlerden bu konuda da katkı bekliyor.

İZMİR’de kurulan Yunan Ligi ekiplerinden Panianiosün 1910’da kullanmaya başladığı Alsancak Stadında tribünler ilk kez 1929’da inşaa edildi. Mimar Harbi Hotan tarafından son sekli verilen emektar tesis, 2005 Üniversite Oyunları öncesi makyajlandı. Stadın geçen yıl kente yapılması planlanan iki yeni stat karşılığında, ticari alan yaratma amacıyla TOKİ’ye devredilmesine tepki gösteren izmirliler projeyi durdurdu. Altay’ın kiracı olduğu stadın gelecekteki akibeti netleşmedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın