Kapadokya’daki Otellere Bilirkişi İncelemesi

Kapadokya'da bölgenin doğal dokusunu bozduğu için dava açılan iki otel için bilirkişi incelemesi yapıldı; ancak Arianna Otel'in inşaatı kurul kararıyla üç aydır devam ediyor.

Kapadokya Bölgesi’nde Nevşehir’e bağlı Uçhisar Beldesi’nde doğal yapıya zarar verdiği için halkın tepkisiyle inşaatı durdurulan Arinna Lodge Otel ve yanındaki CCR Hotels’i bilirkişi inceledi. Ancak Arinna’nın inşaatı Koruma Kurulu’nun kararıyla devam ediyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan, mahkemenin dava sonuçlanıncaya kadar “yürütmeyi durdurma” kararı vermesi gerektiğini, idari dava devam ederken inşaatın sürmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Peribacalarıyla ünlü ve UNESCO’nun korunması gereken dünya miras listesinde hem “doğal” hem de “kültürel” özelliği ile yer alan Kapadokya son yıllarda plansız yapılaşma ile boğuşuyor.

Bölgede geleneksel mimariyi, kentin silüetini bozan, sayıları hızla artan ve bölgeyi insansızlaştıran otellerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

Bunlardan ikisi de bianet’in gündeme taşıdığı doğal yapıya zarar verdiği için halkın tepkisiyle inşaatı durdurulan Arinna Lodge Otel ve yanındaki CCR Hotels.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, CCR Hotels’in yapımına onay veren Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na “Otelin çevre yapıları ile uyumsuz alışılmış ölçüleri aşan iri yapılanmasıyla doğal çevreye zarar vermesi, bölgenin geleneksel mimari yapısına uygun olmayan betonarme yapı sistemiyle doğal yapıya zarara vermesi” nedeniyle dava açtı.

Oda, Arinna Otel’in ise Uçhisar Belediyesi’nce verilen ruhsatına da “Doğal sit alanına bitişik kentsel sit alanında varolan tescilli yapıların görünümünü önleyerek bunlara zarar vermesi” gerekçeiyle iptal davası açmıştı.

Kayseri 2. İdare Mahkemesi’nce atanan bilirkişi heyeti iki oteli de açılan davalar doğrultusunda inceledi; yakın zamanda rapor çıkacak.

Mayıs 2013’te Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, CCR inşaatını projeye aykırı inşaat yapıldığı için durdurdu; ayrıca yapan ve yaptıranlar hakkında yasal soruşturma açılmasına karar verildi.

Ancak kurul, Arinna Lodge’un inşaatının devamına izin verdi. Bu yüzden idari dava devam etmesine rağmen üç aydır inşaat devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın