50 Bin Fotoğrafla Selçuklu Mirası

“Büyük Selçuklu Mirası” projesinin ilk etabı tamamlandı. Selçuklu dönemi eserlerinin tespit edildiği proje kapsamında belgesel ve fotoğraf albümü hazırlandı.

Konya Selçuklu Belediyesi, Konya Aydınlar Ocağı ve TİKA işbirliğiyle “Büyük Selçuklu Mirası” projesini hayata geçirdi. Çankaya Köşkü’nde tanıtımı yapılan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himaye ettiği projeyle, Anadolu Selçuklu döneminden günümüze ulaşan eserler tanıtılıyor. Proje kapsamında öncelikle, Selçuklu döneminde kurulan şehirlerdeki han, kervansaray, hastane, medrese, cami, kümbet ve türbeler ile saray ve köşklerin bugünkü durumları tespit edildi.

Yapılan belgeleme çalışmasının ardından da 320 eseri anlatan 3 saatlik bir belgesel hazırlandı. 2 ciltlik Büyük Selçuklu Mirası fotoğraf albümü de çalışmaya eklendi. Projeyle ilgili bilgi veren Konya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyük Selçuklu Devleti’nin Türklerin tarih sahnesine çıkarttığı en önemli medeniyetlerden biri olduğunu belirterek, “Gittikleri her yere adalet ve hürriyet götüren Selçuklular, birlikte yaşama pratiği açısından ayrıca incelenmesi gereken bir medeniyettir. Çünkü Selçuklu’yu yücelten birlikte yaşama kültürüne sahip olmasıdır. Günümüz dünyası bu açıdan en çok Büyük Selçuklu tecrübesini yeniden okumalıdır. Bu kadim medeniyetle ilgili çalışma yapmayı bir vazife addediyoruz” dedi.

Proje koordinatörü İbrahim Yavaş da, Ermenistan’dan Azerbaycan’a Suriye’den Filistin’e 12 ülkede çalışma yürüttüklerini belirterek, “Proje kapsamında 120 bin kilometre karayolu kat edilerek, 50 bin kare fotoğraf ve onlarca saat video kaydı yapıldı.

Proje sonucu 320 eserin envanter çalışması yapıldı. Sadece mimari eserler değil müzelerde de çekimler yaptık. Proje sonucunda 3 ciltlik bir eser ortaya çıkardık” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın