Adalarda İmar Protestosu: Bırak Issız Kalsın!

Yüzlerce kişi Yassıada ve Sivriada'nın imara açılmasını adalarda protesto etti.

Yassıada’da Demokrasi Müzesi kurulması için başlatılan hazırlıklar sırasında, imar  lanlarının değiştirilerek adanın yüzde 65’inin imara açıldığını, adaya otel ve başkaca turizm tesisleri inşa edileceğini kamuoyu tesadüfen öğrenmişti.

Diğer adalardaki imar izni oranının yüzde 10 olduğu göz önüne alındığında, bu karar Yassıada ve Sivriada’nın doğal yapısının yok edilmesi anlamına geliyor.

Bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte Büyükada, Burgazada, Heybeliada ve Kınalıada forumlarında Yassıada ve Sivriada’da bir eylem yapılması kararı alınmıştı. Karar doğrultusunda dün Kabataş-Kadıköy ve Adalar’dan iki ayrı tekne Sivriada ve Yassıada’ya hareket etti.

Eyleme katılanlar, “Beton lobisi defol”, “Bırak ıssız kalsın”, “Balıkların puluyum”, “Adalara dokunma”, “İnşaat ya Resulallah” dövizleri hazırlamıştı. Yaklaşık 1000 kişilik grup önce Sivriada’ya ardından Yassıada’ya gitti.

Yapılan basın açıklamasında, “Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması hatalı kentleşme ve rant yaratmaya yönelik politikalar nedeniyle büyük ölçüde tahrip olan Marmara Denizi’nde ekosistemin devamlılığı açısından geri dönülmez bir tahribata sebep olacaktır” dendi.

Yassıada’da Adnan Menderes’in yargılandığı salonda bir forum gerçekleştirildi. Forumun ardından Kolektif İstanbul grubu bir konser verdi. Forumdan sonra yapılan gezide Yassıada’da kamu mülkiyetinde olan, yargılamanın yapıldığı salon dahil olmak üzere bütün binaların harap durumda olduğu görüldü.

Eylem başlamadan önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, Yassıada’ya kültür merkezi, müze ve ziyaretçilerin konaklaması için küçük butik bir otelin yapılacağını söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın