Jim Denevan’dan Kum Desenler

Sanatçı yazı da uğraşa dönüştürür.

Kaliforniya’lı sanatçı Jim Denevan, çok büyük ve karmaşık geometrilerdeki desenler için saatler harcayarak, bir tırmık ve ya dalgaların sürüklediği bir odun parçası ile kum plajlarda anıtsal şekiller resmediyor, ta ki gelgit onları alıp götürünceye kadar.

Jim Denevan, beş yaşında iken kaybettiği babasının ardından onu ve sekiz kardeşini tek başına yetiştiren annesi Alzheimer hastalığına yakalanınca, 1990 yılında kum çizimlerine başlamış ve kum sanatı Denevan için annesinin durumuyla başa çıkmanın yolu haline gelmiş. Ona göre, ‘her gün dışarı çıkmak ve her seferinde millerce genişlikte bir çizimi kaybetmek büyük bir savaş’. 

Son derece hassas çizimler olmasına rağmen Denevan, tasarımlarını herhangi bir plan veya ölçüm olmaksızın, doğaçlama bir şekilde, serbest elle uyguluyor. Bu kısa ömürlü çalışmaların fotoğrafları, aralarında New York Modern Sanatlar Müzesi’nin de bulunduğu başlıca koleksiyonlarda yer bulmuş. Çizimleri için Denevan, ‘Bir şey hariç bir parça kağıda bir şeyler çizmeye benziyor, benim kağıdım millerce genişlikte.’ diyor ve her bir çizimi 40 km ve ya daha fazla alanı kaplayabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın