AVM Yerine Yeşil Alan

Kuşdili Çayırı yeşil alan olacak. Komisyon raporu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis'nde oy çokluğuyla kabul edildi.

Kadıköy ilçesinde eskiden Salı Pazarı’nın kurulduğu Kuşdili Çayırı’nın yeşil alan olarak düzenlenmesine ilişkin komisyon raporu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis’nde oy çokluğuyla kabul edildi. Alınan kararla bölge, alışveriş merkeziyerine yeşil alan olarak tasarlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı 4. toplantısı Saraçhane yerleşkesinde yapıldı. Toplantıda, Kuşdili’nin üstü yeşil alan alt kısmının otopark olarak yapılmasını sağlayacak plan değişik teklifini içeren rapor oylamaya sunuldu. Rapor oylanmadan önce CHP grubu rapora muhalefet şerhi olduğunu belirterek, Kuşdili Çayırı’nın otopark olmadan sadece yeşil alan olarak oylanması yönündeki teklifini Meclis’e sundu. CHP’nin bu teklifi Meclis’te oy çokluğuyla reddedildi. Daha sonra Kuşdili’nin üstü yeşil alan alt kısmının otopark olarak yapılması yönündeki rapor oynalırken, AK Partili Meclis üyeleri “evet”, CHP’li grup üyeleri ise “hayır” oyu verdi. Rapor, oy çokluğuyla Meclis’ten geçti.

Oylama sırasında AK Partili üyeler ile CHP’li Meclis üyeleri arasında teklif tartışıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, Kuşdili’ne yapılacak yeşil alanın basına da konu olduğunu ve bölgenin vatandaşlar için önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 senesinde yaptığı planlar çerçevesinde Kuşdili Çayırı’nda otopark ve ticaret fonksiyonu da içeren bir yapı vardı. Daha sonra Bakanlık bu plana müdahil oldu ve imar anlamında birtakım iyileştirmeler yaptı. Daha sonra vatandaşların da bölgede değişik talepleri oldu. Kamuoyunda da bu ciddi anlamda tartışıldı. En son Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuda görüşlerini belirttikten sonra, buradaki alanın (Kuşdili Çayırı) yeşil alan olarak kalması planlandı.”

Kuşdili Çayırı’nın üstünün yeşil alan olarak tasarlanacağını ve alt kısmının yüzde 50’lik bölümüne otopark yapılacağına dikkati çeken Turan, şöyle konuştu:

“Burada yapılmak istenen şey, bu alanın üst bölgesinin yeşil alan olarak kullanılmasına yöneliktir. Şu an otopark olarak kullanılan bir alan. Burası da ciddi manada otopark ihtiyacı olan bir yer. Ancak otoparklar yüzde yüz alanlara yapılmaz. Ona göre peyzaj düzenleniyor. Toplam yaklaşık 40-47 bin metrekarelik bir yer Kuşdili Çayırı. Bunun altındaki otopark yüzde 50’yi geçmeyecek. Burası Kurbağalıdere kenarı olduğu için de çok katlı yapılar yapılamaz. Tek katlı bir otopark olacak. Alanda ayrıca birçok yetişkin ağaç da bulunabilecek. Biz hem bu bölgedeki halkımızın otopark ihtiyacının karşılanması hem de vatandaşların beklentisi doğrultusunda üstünün yeşil alan olarak karşılanması hususunda belediye başkanımızın da talebiyle bu plan gerçekleşecek. O bölgede yerin 1.5 metre altında bir otopark ihtiyacı olduğu için yer altına otopark yapılacak.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan da, taleplerinin Kuşdili Çayırı’nın tamemen yeşil alan olarak kalması hususunda olduğunu beliretrek, geçmişte yeşil alanı, pazarı ve tarihi sit alanı olan Kuşdili Çayırı’nın yapılaşmaya açılması için hazırlanan planı eleştirdi.

Kayhan, “Bugün Meclisin gündemine Kuşdili Çayırı’nın üstü yeşil alan altının yüzde 50’si otopark olması konusunda bir teklif ve komisyon görüşü gündeme geldi. 30 yıldır bu bölgede siyaset yapıyorum. Bölgeyi iyi biliyorum. Tüm kurumların ve vatandaşların talebi Kuşdili Çayırı’nın tamamen yeşil alan olarak kalmasıdır. Ne amaçla olursa olsun hiçbir yapılaşmanın olmaması isteniyor. Bu nedenle önergemizin oylanmasını talep ettik. Buranın hiçbir yapılaşmaya açılmadan yeşil alan olarak kullanılmasını talep ediyoruz” dedi.

Komisyon raporu

Mecliste oylanan komisyon raporuna göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi arasında yıllardır tartışma konusu olan Kuşdili Çayırı’ndaki AVM projesi hayata geçirilmeyecek. Bölgede yapılacak plan değişikliğine göre eski pazar alanının tamamı yeşil alan olarak tasarlanacak ve bölgenin altına da 2 katlı otopark yapılacak. Zeminaltı otopark alanı park alanının yüzde 50’lik kısmında yapılacak.

Onaylanan komisyon raporunun komisyon görüşünde de, “Kadıköy İlçesi, Kurbağalıdere Deresi Ana Koluna Ait Dere Islah Projesi doğrultusunda onanan 1/5000–1/1000 ölçekli planlarda değişiklik yapılmasına ilişkin teklifin incelenmiş olduğu belirtilerek, “Kamu yararı taşıdığından ve bölgenin yeşil alan ihtiyacının karşılanmasına yönelik olduğundan “Zeminaltı otopark alanı park alanının yüzde 50’lik kısmında yapılacak. Teklifin onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmasına komisyonca uygun görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın