Emre Arolat Zorlu Center’ı İlk Kez “ARKIMEET Zaman Tüneli”nde Anlatacak

ARKIMEET kapsamında her sene tekrarlanması planlanan oturumlardan biri de "ARKIMEET Zaman Tüneli" olacak.

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından geliştirilen ve tanınırlığı en yüksek markalardan biri de ARKIMEET. Her ne kadar son yıllarda İstanbul mimarlık ortamı ARKIMEET etkinliklerine uzak kalmış olsa da marka yepyeni bir kapsamla tekrar hayat buluyor.

VitrA’nın ana sponsorluğunda iki günlük bir etkinlik olarak kurgulanan ARKIMEET 2013’ün içeriğinde çeşitli konferans, panel, atölye çalışmaları ve sergiler yer alacak.

Yenilenen ARKIMEET programında her sene tekrarlanarak bir gelenek halini alması düşünülen bazı etkinlikler olacak. Bunlardan bir tanesi de “ARKIMEET Zaman Tüneli” oturumu. Her sene kentsel ölçekte etkili bir projenin ilk adımlarından projenin uygulanmasına kadar geçen sürecin kronolojik olarak ele alınması amaçlanıyor.

Kentli bireylerin yapılı çevre içinde her gün tanık olduğu üzere Türkiye’de ve dünyanın farklı yerlerinde pek çok yapı inşa ediliyor. Mikro ölçekten makro ölçeğe kadar farklı tipoloji ve yaklaşımlar bütününde yatırımlar yapılıyor. Mimarlar olarak genellikle bu tür yapı faaliyetlerini mimari ve mekansal özellikler bağlamında inceliyor ve irdeliyoruz. Peki ya süreç? Sadece bazı mimarlık okullarında ve az sayıda mimarlık ofisinde projelerin üretim süreci hakkıyla öne çıkarılıyor. Ayrıca tüm şeffaflığıyla kamuoyuyla paylaşılan proje süreçleri bile ne yazık ki mimarlık kültürünün yapısı nedeniyle sadece sınırlı bir kitle tarafından anlaşılabiliyor. Özellikle de kenti etkileyen büyük projelerin süreci hakkında daha çok bilgi sahibi olmamız gerekmez mi?

Süreci tam olarak kavranamadan mimari ve mekansal problematikleri ile kent içindeki anlamı öne çıkan ve bu yüzden biraz da gerçekten kopuk değerlendirmelere mahkum projeler bu oturumda masaya yatırılacak.

Bu kapsamda ARKIMEET 2013’te de Zorlu Center projesi irdelenecek. Projenin mimarı Emre Arolat, 2007 yılından beri devam eden Zorlu Center’ı tüm açıklığıyla 7-8 Ekim 2013 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak ARKIMEET 2013 izleyicileriyle paylaşacak.  

Etiketler

Bir yanıt yazın