Topçu Kışlası İnşaası Artık Mümkün Değil!

Gezi olaylarına neden olan Taksim’in yayalaştırılmasına ve Topçu Kışlası inşasına dayanak olan ‘imar planı’ değişikliğinin mahkemece 6 Haziran’da iptal edildiği ortaya çıktı. Mimarlar Odası Başkanı, “Artık meydan eski haline dönmeli” dedi.

İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin 6 Haziran’da “Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi”nin dayanağı olan Koruma Amaçlı İmar Planı değişikliklerini iptal etti. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, bu kararla birlikte Taksim Yayalaştırma Projesi ve Topçu Kışlası inşasının artık mümkün olmadığını söyledi. Muhçu, Başbakan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in kamuoyuna yaptığı açıklamalarda “yargı kararına uyulacağı”nı söylediğine dikkat çekerek, karara itiraz edilmesini beklemediklerini söyledi.

‘Etkilenenlere sorulmalı’

Yıkılan Topçu Kışlası’nın ihya edilerek yeniden yapılmasını ve Taksim’in yayalaştırılması projesinin hayata geçirilmesine neden olan plan değişikliği, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, TMMOB Mimarlar Odası ve TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davayla iptal edildi. Gezi Parkı olaylarına neden olan düzenlemeye ilişkin kararı İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin 6 Haziran’da verdiği ortaya çıktı.

Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’nin dayanağı olan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliklerinin iptal edildiği kararda şu ifadeler yer aldı; “Koruma Amaçlı imar planı değişikliklerinin çevre, kültürel ve doğal miras, sosyal kültürel ve ekonomik yapı, teknik altyapı, sosyal donatı, yapı ve sokak dokusu, mülkiyet yapısı, ulaşım, dolaşım sistemi, örgütlenme biçiminin şehircilik ilkeleri planlama ve koruma ilkelerine uygun olmadığı, Taksim Gezi Parkı ile ilgili plan notlarına bakıldığında, planlama alanındaki yeşil alanların ne şekilde etkileneceğinin belirsizlik içeriyor.”

‘Müdahale artık yasa dışı’

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Başkanı ve aynı zamanda Taksim Dayanışması’ndan Eyüp Muhçu, bu kararla hem Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi adı altında meydanın altının boşaltılması, tüneller yapılması, meydanı insansızlaştıran hem de Gezi Parkı’nda, Topçu Kışlası inşaatına karar teşkil eden planların iptal edildiğini söyledi.

Muhçu bundan sonra Taksim meydanının ve Gezi Parkı’nın eski haline döndürülmesi gerektiğini de savunarak şunları söyledi: “Konu hakkında devam eden diğer davalar da bu karara göre şekillenecek. 13-14 Haziran tarihlerinde Başbakan’la yapılan toplantı sonrasında gerek hükümet adına Hüseyin Çelik, gerek başbakan tarafından kamuyouna yapılan açıklamalarla yargı kararına uyulacağı konusunda söz verildi, güvence verildi.

Dolayısıyla hükümet tarafından yargı kararına itiraz yapılmaması bekleniyor.” Muhçu, kararla birlikte Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’na müdahalenin yasadışı hale geldiğini, buraların eski haline dönüştürülmesi gerektiğini de vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın