Metro ve Tramvaya Ankara’dan Jet Onay

Konak ve Karşıyaka tramvay projelerinin Bakanlar Kurulu'ndaki imza süreci de tamamlanırken Poligon-Fahrettin Altay metro istasyonları için istenen keşif artış talebine de Ankara'dan onay çıktı, imza atıldı.

İzmir’de yapımı Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek Konak ve Karşıyaka tramvay projelerinin ilgili kurum ve kuruluşlarca onaylanmasının ardından Bakanlar Kurulu’ndaki imza süreci de tamamlandı. Bunun sevinci yaşanırken İzmir için bir önemli gelişme daha yaşandı. Tramvay projelerinin ardından Poligon-Fahrettin Altay metro istasyonları için istenen keşif artış talebine Ankara’dan onay çıktı ve buna da Bakanlar Kurulu’nun imza attığı bildirildi.

‘Hepimizin ortak isteği’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yeni Asır’a yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediyesi’nin Bakanlar Kurulu onayını bekleyen tramvay projelerinden sonra, İzmir Hafif Raylı Sistem 2. Aşama Poligon-Fahrettin Altay İstasyonları İkmal İnşaatı keşif artış talebine ilişkin imzaların da tamamlandığını söyledi.

Tramvaylar da tamam

Yıldırım, metrodaki keşif artışının yüzde 39.9 olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan projelerin İzmir’in kent içi ulaşımını önemli ölçüde rahatlatacağına dikkat çeken Yıldırım, “Bizim için esas olan İzmirli hemşerilerimizin hak ettiği hizmetlere bir an önce kavuşması. EXPO 2020 adayı İzmir’de toplu taşımanın modern tramvaylar ve hafif raylı sistemlerle gerçekleştirilmesi hepimizin ortak isteği. Başta İzmir’in tüm projelerinde bize destek olan Sayın Başbakanımız olmak üzere kabinede birlikte görev yaptığımız Sayın Bakanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İzmir’in metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilecek Konak ve Karşıyaka Tramvay projelerinin de onay sürecinin tamamlanmasıyla kent içi ulaşımda büyük rahatlık sağlayacak dev yatırımların önü sonuna kadar açıldı. Fahrettin Altay Meydanı-Konak ve Halkapınar arasında hizmet verecek olan 13 kilometrelik Konak Tramvayı 332 milyon liraya, Alaybey- Karşıyaka-Mavişehir arasında planlanan 10 kilometrelik Karşıyaka Tramvayı ise 259 milyon liraya mal olacak. Toplam yatırım tutarı 591 milyon lirayı bulan tramvay hattı harcamalarının yüzde 25’i projelerin yapımını gerçekleştirecek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi öz kaynaklarından, yüzde 75’i ise Hazine garantisiz dış proje kredisiyle finanse edilecek. Tramvay projelerinin hayata geçirilmesiyle bu hatlarda toplu ulaşım, otobüs yerine tramvay hatları ile gerçekleştirilecek. Düşük maliyetli ve hızlı yapılabilir özellikteki tramvay hatları, İzmir’in metro sistemini tamamlayıcı nitelikte olacak. Tramvaylı taşımacılığın başlamasıyla lastik tekerlekli toplu ulaşımın kentte yarattığı trafik ve hava kirliliği gibi olumsuzluklar da büyük ölçüde ortadan kalkacak. 

Talebi Başkan Kocaoğlu iletmişti

İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce de Üçyol-Üçkuyular metro hattında keşif artışı için Ankara’nın kapısını çalmış, Bakanlar Kurulu bu talebe de onay vermişti. Poligon-Fahrettin Altay istasyonları inşaatında gerçekleştirilen keşif artışı ile Büyükşehir’in yapımını üstlendiği bir metro projesinin daha finansman sorunu çözülmüş oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz günlerde Ankara’ya giderek İçişleri Bakanı Muammer Güler’le görüşmüş ve metrodaki keşif artış talebini iletmişti. Bu görüşmenin üzerinden 10 gün geçmeden Bakanlar Kurulu İzmir’in beklediği onayı verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın