AKM Sit Alanı Çıktı

AKM, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından sit alanı olarak tescil edildiği için aynı kurulun izni olmadan yıkılamıyor.

Gezi Parkı eylemleriyle yeniden gündeme gelen İstanbul Taksim’deki AKM’nin hukuki durumuna bakıldığında, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile kentsel sit alanı olarak tescil edildiği ve kurulun kararı olmadan yıkılamayacağı anlaşılıyor. AKM’de iki firmanın restorasyon çalışmaları da halen devam ediyor.

AKM’DE GELİNEN NOKTA

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, AKM’nin dünü ve bugününü HABERTÜRK’e anlattı. AKM ile ilgili Ertuğrul Günay’ın bakanlığı zamanında ve öncesinde yapılan işlemler şöyle sıralandı:

– Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararı ile 1’inci derece anıtsal yapı olarak, 1990’lı yıllarda İstanbul’da özgün bir mimarı yapı ve Cumhuriyet dönemini simgelemesiyle tescil edildi.

– Güçlendirilme ihtiyacı vardı. 2008’in sanat mevsimi sonunda bir an önce restore edilip 2010 İstanbul Kültürü Başkenti yılına yetişsin diye boşaltıldı.

– İstanbul Kültür Ajansı restorasyon için proje yapıp ihale etti. Ancak yer teslimi aşamasında “Kültür Sanat-Sen” sendikası yargıya başvurarak projeyi iptal ettirdi. Gerekçe de gişelerin yerinin değişmesi ve terasta yapılacak lokanta oldu.

– İptal üzerine bakanlık yeni bir tadilat projesi yaptı. Bakanlığın maddi kaynakları yeterli olmadığı için kaynak arayışına girildi. Sabancı Vakfı restorasyon için 30 milyon TL katkı yapacağını açıkladı.

– Bakanlık yeni bir ihale yaparak 2011 sonunda iki firma ile 68 milyon TL civarında bir bedelle restorasyon anlaşmasını yaptı.

– AKM’de şu anda 2011’deki restorasyon ihalesini kazanan iki firma restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

AKM’DE HUKUKSAL DURUM

– Şu anda devletin Kamu İhale Kurumu onayıyla yapmış olduğu ihale ve ayırdığı bir kaynak var.

– Restorasyon ve güçlendirme çalışmaları sürüyor.

– AKM’nin üzerindeki İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu’nun verdiği tescil kararı kalkmadan AKM’nin yıkılması mümkün değil.

– Koruma Kurulu tarafından AKM’nin tescil kararı kalkarsa, devreye bu sefer yargı süreci girer.

– Yargı süreci sona ermeden ve restorasyon ihalesi feshedilip fesih kararı yargıda onaylanmadan AKM’nin yıkımı söz konusu olamaz.

Kentsel sit alanı nedir?

“Kentsel ve yöresel nitelikleri, mimari ve sanat tarihi açısından gösterdikleri fiziksel özellikleri ve bu özellikleri ile oluşan çevrenin dönemin sosyo ekonomik, sosyo kültürel yapılanmasına, yaşam biçimini yansıtarak bir arada bulunduran ve bu açılardan doku bütünlüğü gösteren alanlardır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın