Berlin, Kent Sarayına Kavuşuyor

Komünist rejimin 1950’lerde yıktığı ünlü kent sarayı yeniden inşa ediliyor.

Berlin’de komünist rejimin 1950’lerde yıktığı ünlü kent sarayı uzun yıllar süren tartışmaların ardından yeniden inşa ediliyor.

Bir zamanlar Prusyalı kayzerlere ev sahipliği yapan, ancak 2. Dünya Savaşı sırasında müttefik bombardımanlarıyla ağır hasar aldıktan sonra 1950’lerde Doğu Almanya yönetimi tarafından yıkılan Berlin Kent Sarayı, yeniden inşa edilecek. 1990’da iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana başkentin en büyük tartışma konularından birisi olan Kent Sarayı’nın yeniden inşasında son noktaya gelindi.

Yeni sarayın inşası, bugün Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve 900 davetlinin katılacağı temel atma töreniyle resmen başlayacak. Kentin en önemli müzelerinin bulunduğu Spree Adası üzerindeki orijinal yerine inşa edilecek sarayın temel çalışmalarına 2012’de başlanmıştı. Uzmanlar projenin, inşaat alanının altından geçen metro hattı nedeniyle mühendisler için oldukça zorlu bir sınav olduğunun altını çiziyor.

Proje, kentin günümüzdeki kültürel ihtiyaçlarına daha iyi hizmet verebilmesi için orijinalinden farklı şekilde tasarlandı.

Sarayın İtalyan mimar Franco Stella imzalı barok tarzı dış cephesi, aslına uygun olarak inşa edilecek, ancak iç mekânlar, sergi, konferans gibi aktivitelere uygun şekilde olacak.

Türkiye’den 1 milyon Euro bağış

2019 yılında tamamlanması planlanan sarayın yaklaşık 590 milyon Euro’ya mal olacağı öngörülüyor. Binanın barok tarzındaki dış cephesinin bile 80 milyon Euro’ya çıkacağı belirtilirken, Alman yetkililer müzelerden ve depolardan toplanan orijinal parçaların da inşaatta kullanılacağını söylüyor.

Berlin yönetimi, sarayın inşası için özel bağışlardan da yararlanacak. Yetkililer, Humboldt Forum’un etkin olduğu Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra Türkiye’den de 1 milyon Euro bağış geldiğini kaydetti.

Etiketler

Bir yanıt yazın