Kuzey Afrika’yı Türkiye İnşa Edecek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Kuzey Afrika'da düzenlenen ticaret heyeti programlarında Türk iş adamları milyon dolarlık anlaşmalar imzaladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından, potansiyel iş fırsatları ve ortak yatırım imkanlarını araştırmak üzere Kuzey Afrika’da düzenlenen ticaret heyeti programlarından Türk iş adamları milyon dolarlık anlaşmalarla döndü. MÜSİAD’dan  yapılan açıklamaya göre, Fas, Cezayir ve Tunus’u kapsayan ticaret heyeti programlarına katılan 250 Türk iş adamı yoğun ilgi gördü. Üç bine yakın ikili iş görüşmesinin yapıldığı toplantılar sonrası somut adımlar da atıldı.

Cezayire ilk 5 yıldızlı tesis

Sakarya’daki Taraklı Termal Tesisleri’nin bir benzeri Cezayir’de  yapılacak. Başkent Cezayir’e 60 kilometre uzaklıkta 500 dönüm arazi içine 5 yıldızlı olarak inşa edilecek olan termal tesis için Cezayirli firma 50 milyon  dolar yatırım yapacak.

Avm ve rezidanslar

Merkezi İstanbul’da bulunan AK Yapı İnşaat, Cezayir’in en büyük alışveriş merkezi (AVM) ve rezidansının yapımıyla ilgili ön anlaşma imzaladı. Cezayir’in Oran şehrinde yapılacak inşaatların maliyeti ise 50 milyon dolar. AK Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, şirketin Paris’te bulunan merkezinde imzaların atılması için davet aldıklarını ve bu anlaşma  sonrası inşaata başlayacaklarını belirtti.

Tunus’a su kuyuları açan Türk firması

Tunus’ta devlet ihalesi ile su kuyularını açma işini alan İmaş Makine Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Korkmaz ise, 3,5 milyon dolarlık bu işin  yanı sıra AVM yapımı teklifi aldıklarını ifade etti. Türk firmaları ayrıca, telekomünikasyon, demir çelik, enerji tesisi, zeytinyağı, süt,  peynir, salça üretim tesisi kurma, lojistik, gıda, turizm ve mobilya  alanlarında da milyon dolarlık işbirliklerine imza attı.

Kuzey Afrika’da Türk pazarı

Programa katılan iş adamı heyetimde bulunan Kalafatoğlu Ticaret Kollektif Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Okutan, Türk markalarına olan ilginin bu ülkelerde çok fazla olduğuna dikkati çekerek, “Tamamı Türk markalarından oluşan bir Türk pazarı bu ülkelerde ciddi anlamda rağbet görür. Biz Gürcistan’da bunu başardık”  ifadelerini kullandı.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın