Central Park Örnek Alınabilir, Bu Haliyle Bile Kalması Önemli

Gezi Parkı’nın yıkılması yerine genişletilerek şehir parkına dönüştürülmesi önerisine uzmanlar ne diyor?

Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyip Can Sağlık, dünkü köşe yazısında dünyanın en güzel parklarından olan New York ‘un ‘Central Parkı’ ile Londra ‘nın ‘Hyde’ parkını örnek göstererek Taksim’deki Gezi Parkı’nın genişletilmesini önerdi. Gezi Parkı’nın yıkılması yerine genişletilerek şehir parkına dönüştürülmesi önerisine uzmanlar ne diyor?

‘CENTRAL PARK ÖRNEK ALINABİLİR’

Prof. Dr. Mete Tapan: 2 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı: Şu anda Central Park’tayım. New York ile İstanbul birbirine çok benzeyen şehirler. Dolayısıyla Central Park örnek alınabilir. Aradaki tek fark burada insanlar çevreye ve doğaya daha saygılı. Nerede boş bir alan bulsalar hemen yeşil alana çeviriyorlar. Central Park İstanbul’daki Gezi Parkı’nın neredeyse 15 katı büyüklüğünde. Ben yıllardır Gezi Parkı’nın Taksim Meydanı’yla beraber bir park olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini şahsen her fırsatta dile getirdim. Bu noktadan sonra bırakın genişletilmesini şu haliyle bile bırakılması İstanbul halkı için çok iyi olur.

‘GEZİ, PARK OLARAK KALMALI’

Gazeteci Beşir Ayvazoğlu: Gezi Parkı’nın İstanbulluların rahat rahat gezebileceği bir park olarak dizayn edilmesi fikrini daha önce teklif ettim. Gezi Parkı çevresine zarar vermeden ve Taksim’in ruhuna uygun olarak bir miktar genişletilebilir. Gezi Parkı’nın ne kadar genişletilebileceği fikri ise şehir plancılarının bileceği bir iş. Ancak zaten Gezi Parkı’nın kendisi de çok geniş bir alan. İyi bir peyzaj düzenlemesiyle çok iyi bir park haline geleceğini düşünüyorum. Gezi Parkı zaten düzenlenmeliydi. Çünkü bir park olmaktan çok uzak. Dolayısıyla insanların rahat rahat gezebileceği nefes alacağı bir yer olarak tasarlanmalı ve park park olarak kalmalı.

‘NEFES ALACAK YER KALMADI’

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Açıkçası ben Gezi Parkı’nda ne yapıldığını bilmiyorum. Yetkililer ağaçların yerini değiştireceklerini söylüyor. Ama daha sonra orada boşalan alana ne yapılacak bilinmiyor. Bu memlekette beş tane Sinan mescidi yıkıldı ve hiç birisinin rölevesi yok. Hadi yıkan adamların kabahati diyelim. Saraçhane’deki belediye binası yapılırken kaç tane Roma eseri zarar gördü kimse sesini çıkarmadı. Mesela yeşil alanın olup olmaması değil mesele İstanbul’da nefes alacak yerin kalmamış olması. Dolayısıyla Taksim Gezi Parkı şimdiki haliyle bile korunursa İstanbul’lular için yeterli olur.

‘GENİŞLEMESİ ÇOK ZOR’

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay: Gezi Parkı’nın hem doğu yakasında hem de kuzey yakısında birçok yapı var. Dolayısıyla bu yapılardan dolayı parkın genişletilmesi çok zor gibi görünüyor. Öte yandan bölgenin topografyası da parkın genişletilmesini engelliyor. Ancak şimdiki haliyle bile Gezi Parkı çok büyük bir alana sahip. Mevcut halinin korunması bile İstanbullular için çok önemlidir.

Etiketler

Bir yanıt yazın