Gezi Parkı Eylemcilerinden Erdoğan’a Teşekkür

Gezi Parkı'ndaki aktivist gruplar arasında yer alan 'Taksim Hepimizin' grubu da bir ilan yayınlayarak Başbakan Erdoğan'a "Taksim Gezi Parkı'nı yok etmek isteyerek kentin merkezindeki tek yeşil alana AVM ve rezidans yapmaya çalıştığı" için teşekkür etti.

Taksim Yayalaştırma Projesi’ni yürüten firma görevlilerinin, önceki gece Gezi Parkı’ndaki bazı ağaçları sökmeye başlamasının ardından bölgeye gelen aktivistlerin parktaki bekleyişi ikinci gününde de devam ediyor. Önceki gece Gezi Parkı’na yönelik ilk inşaat hamlesinin ardından parka gelen ve geceyi burada geçirdikten sonra dün de şirket yetkilileri ve polisle karşı karşıya gelerek ağaç sökümünü engelleyen aktivistler ikinci geceyi de geçirdikleri Gezi Parkı’nda basın açıklamaları yaptı. Bugün parka yönelik bir ‘ağaç sökme’ hamlesi yaşanmazken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘ın 3. köprünün temel atma törenindeki sözleri, parktaki gerilimin önümüzdeki günlerde de devam edebileceğini gösterdi. Zira Başbakan Erdoğan, Garipçe’de 3. Köprü’nün temel atma töreninde Gezi Parkı’nda ağaç kesilmesin diye eylem yapanlara seslendi ve “Ne yaparsanız yapın. Orası için karar verdik. Yapacağız” dedi.

Bu arada Gezi Parkı’ndaki aktivist gruplar arasında yer alan ‘Taksim Hepimizin’ grubu da ironik bir ilan yayınlayarak Başbakan Erdoğan’a “Taksim Gezi Parkı’nı yok etmek isteyerek kentin merkezindeki tek yeşil alana AVM ve rezidans yapmaya çalıştığı” için teşekkür etti.

SANATÇILARDAN DESTEĞE DEVAM

Pazartesi gecesinin ardından dün geceyi de Gezi Parkı’nda ama bu kez kurdukları çadırlarda geçiren aktivistlere, bugün öğlen saatlerinde aralarında oyuncu Mustafa Alabora, Orhan Aydın, Dr. Hüseyin Demirdizen’in de bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. “Taksim Dayanışması” adına bir basın açıklaması yapan mimar Mücella Yapıcı, “Biz burada Koruma Kurulu başta olmak üzere, yetkilileri kamu yararı, bilim, teknik ve etik değerleri gözeterek göreve çağırıyoruz” dedi.

Yapıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada dün polis ablukası eşliğinde verilen mücadele, sadece ağaçların yaşam hakkı için değil, Cumhuriyet Caddesi’nde sökülerek götürülen 80 yıllık çınarlar ve bir AVM uğruna kurban edilecek Gezi Parkı’nın ağaçları ve tüm canlıları içindir. Kıyılarımızı, ormanlarımızı, kamusal alanlarımızı elimizden alan tüm uygulamalara karşıdır. Bilimin ve tekniğin vicdanına seslenilerek, üniversitelerin, bilim insanlarının özgürleşmesi içindir. Kamusal taleplerin ve itirazların seslendirildiği her alanda halka karşı kullanılan polis şiddetinin sonlandırılması içindir. Hak ve özgürlüklerine, kentine, yaşam alanlarına ve geleceğine sahip çıkmak isteyen herkesi Gezi Parkı’na çağırıyoruz.”

ERDOĞAN: KARARI VERDİK, YAPACAĞIZ

Bu arada Başbakan Erdoğan de, 3. Köprü’nün temel atma törenine katıldığı Garipçe’den Gezi Parkı eylemcilerine seslenerek şunları söyledi: “Biz laf üretmiyoruz. Biz iş üretiyoruz. İşte birileri geliyor. Taksim meydanında Gezi Parkı’nda şöyle olmuş böyle olmuş. Ne yaparsanız yapın. Biz kararı verdik. Eğer tarihe saygınız varsa, önce o Gezi Parkı denilen yerin tarihi nedir onu araştır bak. Orada tarihi yeniden ihya edeceğiz. Orayı tamamiyle yayalaştırarak insanoğlunun emeğine sunacağız. Şu anda AK Parti iktidarı döneminde, belli yaş gruplarında diktiğimiz ağaç miktarı, fidan 10 yaş grubu üzeri, 5 yaş grubu üzeri ağaçlar olmak üzere yaklaşık 2,5 milyardır.”

TAKİBE DEVAM EDECEĞİZ

Bu arada Gezi Parkı’nda bir açıklama yapan Taksim Dayanışması grubundan Cem Tüzün, parkla ilgili hukuki durumu şöyle aktardı: “Önceki gece başlayan saldırıdan sonra, biz inşaatı gerçekleştiren Kalyon İnşaat yöneticilerine yaptıkları çalışmanın, usulsüz olduğunu, koruma kurulu tarafından onanmış olan yol uygulama projesine aykırı bir imalat gerçekleştirdiğini söyledik. Bu durumun koruma ve imar mevzuatına, hem de hepimizin kentli hukukuna aykırı olduğunu ilan ettik. Daha sonra Taksim Dayanışması bileşenleri olarak koruma kuruluna bu usulsüz saldırının, parka yapılan tecavüzün durdurulması ve sonuçlarının giderilmesi, sorumluların durumu tanzim etmesi ile ilgili başvuruda bulunduk. Dün akşam saatlerinde Koruma Kurulu, Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi’ne yazı yazarak yaptığımız başvuru doğrultusunda imar planına ve onanmış uygulama projesine aykırılıkların tespitinin giderilmesi, koruma kuruluna bilgi verilmesi için yazılı bildirimde bulunmuştur. Yaptığımız başvurunun akıbetini öğrenmek için Koruma Kuruluna gittiğimizde bize sözlü olarak aktarıldı. Yazışmanın kopyasını istediğimizde, yazışmanın bize verilmeyeceğini söylediler. Ancak biz sonucu takip etmeye devam edeceğiz.”

BAŞBAKAN’A TEŞEKKÜR İLANI

Bu arada Gezi Parkı’ndaki aktivist gruplar arasında yer alan ‘Taksim Hepimizin’ grubu ironik bir ilan yayınlayarak Başbakan Erdoğan’a “Taksim Gezi Parkı’nı yok etmek isteyerek kentin merkezindeki tek yeşil alana AVM ve rezidans yapmaya çalıştığı” için teşekkür etti.

‘Taksim Hepimizin’ platformunun teşekkür ilanı şöyle:

“Başta Taksim Gezi Parkı’nı yok etmek isteyerek kentin merkezindeki tek yeşil alana AVM ve rezidans yapmaya çalışan Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a,

Onun talimatları ile kentin merkezindeki tek yeşil alanı da inşaata açmaya çalışan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’a,

Hukuk dışı ağaç katliamına karşı dallara tutunan, yeşil alanı korumaya çalışan insanlara gaz veren İstanbul Emniyet Müdürü Sayın Hüseyin Çapkın’a,

Kendi çalışanlarına çakma zabıta üniforması giydirip, ağaçlara tutunan insanlara şiddet uygulayan Kalyon İnşaat’ın yöneticilerine,

Taksim Gezisi Parkı’nı ve İstanbul’daki birçok yeşil alanı “restorasyon” adı altında imara açan, yönetim ve bürokrasi ile kapalı ilişkiler kurarak aracılık yapan, mimarlık mesleğini ayaklar altına alan Sayın Halil Onur’a,

Oluşturdukları toplumsal muhalefet alanının örgütlenmesini, gelişmesini ve büyümesini sağladıkları ve gece-gündüz demeden her yaş, her cins, her görüş, inançlı ya da inançsız, yaşlı-genç, renkli ve çok sesli binlerce insanı, işlerini güçlerini bırakıp Taksim Gezisi Parkı’nda toplanmaya çağırdıkları için teşekkür ederiz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın