İshakpaşa Sarayı’nda geniş çaplı restorasyon başlatılıyor

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki tarihi İshakpaşa Sarayı'nın büyük çaplı restorasyon çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacağı belirtildi. Çalışmaların, iki yıl içerisinde tamamlanacağı öğrenildi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri’nde yapılan son büyük anıt yapısı olan İshakpaşa Sarayı, tarihinin en kapsamlı restorasyonlarından birine hazırlanıyor. İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra son devirde yapılmış sarayların en ünlülerinden olan İshakpaşa Sarayı, geniş çaplı restorasyon programına alındı. 2009 yılında çatı onarım ve güçlendirme çalışması yapılan sarayda, önümüzdeki ay içerisinde ise 2 yıl sürecek ambarlar ve sarayın zemin kısmının güçlendirme çalışması yapılacak. Restorasyon çalışmalarına başkanlık edecek olan Yüksek Mimar Ahmet Serbestoğlu, sarayda ambarlar kısmında çalışma yapılacağını söyledi. Ambar duvarlarının uzun yıllar su aldığını ifade eden Serbestoğlu, “Haliyle duvarların içindeki harç erimiş. Bu harçların erimesiyle birlikte bilhasa avlu tarafındaki duvarlarda bir hareketlenme oluşmaya başladı. Bu hareketlenmeyi gidermeye çalışacağız.” dedi.

Ağrı Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut ise 1948 yılından beri İshakpaşa Sarayı’nda çeşitli zamanlarda restorasyonlar yapıldığını ifade ederek, “Bundan sonra İshakpaşa Sarayı’nda yapılan restorasyonda yapılacak hatanın dönüşü olmadığı için Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve hocalarımızla birlikte bir danışmanlığımız var. Bakanlığımızın en deneyimli mimarları, mühendislerin rehberliğinde İshakpaşa Sarayı restore ediliyor. 2009 yılında yapılan restorasyon kamuoyunda büyük takdir topladı. Yeni çalışma da aynı titizlikle yapılacak olup, iş bittikten sonra saray, gelecek kuşaklara daha modern, güzel ve sağlam bir şekilde miras bırakılacak.” diye konuştu.

Sarayın, ambar ve mescit kısmının duvarlarında çeşitli hasarlar oluştuğunu ve duvarların yıkılmaması için çelik direkler kullanıldığını dile getiren Bulut, “Bu çalışmayla çelik duvarlar kaldırılarak orijinal haline getirip turizmin hizmetine sunacağız. Buraları önümüzdeki yıllarda çok amaçlı olarak kullanmayı hedefliyoruz. Bir kısmını sergi salonu ya da çay kahve yudumlanabilecek nezih bir mekân haline getirmeyi hedefliyoruz. Burada yapılacak çalışmada, yaklaşık 20 uzman ekip çalışacak olup, hata yapma şansımız yoktur. Daha temkinli daha dikkatli bir çalışma başlıyor.” şeklinde konuştu.

Erzurum Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Suat Bakır da 8 milyon TL’ye ihale edilen çalışmalar sonrası sarayı daha güzel, yaşanılabilir, gezilebilir bir mekân haline dönüştürülmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Bakır, İshakpaşa Sarayı’nın zindan, harem odaları, mahkeme salonu, mescit ve ambar odalarının iki yıl içerisinde restore edileceğini söyledi. Bakır, “Restorasyon çalışmalarında, konularında uzman restoratör mimarlar ile çok sayıda teknik eleman görev alacak. Ayrıca, Ahmed-i Hani Türbesi’nin de yine yıl içerisinde restorasyonunu gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın