Mimarlık Partileri Diğerlerine Benzemez

Mimarlar nasıl parti düzenleneceğini gerçekten iyi biliyor diyen Architizer'in derlediği, tarihte ün salmış, sıradışı beş mimarlık partisi...

Güzel Sanatlar Balosu (1931)


1931 Güzel Sanatlar Balosu için özel olarak giyinmiş mimarlar, Christopher Gray’in arşivinden bir fotoğraf

Güzel Sanatlar Mimarlık Topluluğu geçmişte, “Napolyon Dönemi Geçit Töreni”, “Rönesans’ın Haşarı Oyunları”, “Çağlar Boyunca Venedik” gibi temalara sahip oldukça lüks birçok parti düzenlemiştir. Ancak bunlardan hiçbiri 1931’de New York’ta Hotel Astor’da düzenledikleri “Modernin Şöleni-Parlak ve Gümüş Bir Fantezi” temalı balonun kalitesini yakalayamamıştır. Bu sıra dışı organizasyonda robot kukla gösterisi, Blues müzik ile dans eden balerinler, New York Times’ta belirtildiği üzere Kenneth Murchison tarafından yönetilen ve makineler, buhar boruları, gemi düdüğü ve balyozlardan oluşan bir orkestra da dahil olmak üzere pek çok ilginç detay yer alıyordu. Ancak tüm bunlar arasında en unutulmazı ise şüphesiz kendi tasarladıkları binaların replikalarını başlarına takan eğlence düşkünü mimarların kostümleriydi.

1929 Bauhaus Metalik Festivali


Oskar Schlemmer’in Triadic Balesi, 1922

Bauhaus için parti düzenlemek bir sanattı. Fakat okulun bu konudaki namını zirveye taşıyan etkinlik “Metalik Festival” oldu. Gümüş sofra takımları ile süslenmiş, alüminyum folyo giyen konuklar parti salonuna teneke kaplı bir kaydırak aracılığı ile ulaşıyorlardı. Eğlenenlerin danslarını yansıtmak için metal levhalar ile kaplanan duvarlar ve tavandan sarkan gümüş küreler de organizasyonun düzenlendiği mekanda yer alan ilginç detaylar arasında yer alıyordu.

Cam Ev Partisi (1967)

Philip Johnson’ın düzenlediği modern partilerde Andy Warhol, Lou Reed gibi o dönemin kültürel ikonları da yer alıyordu.
Warhol, Philip Johnson’ı öperken, 1978. Fotoğraf: Christopher Makos

“Balonlar. Bale. Boogaloo,” temalı organizasyon Philip Johnson yararına, mimarın ünlü yapısı “Cam Ev”de, Merce Cunningham Dans Birliği katılımı ve Vogue’un desteğiyle düzenlenmeye başlandı. Bu etkinlik sırasında konuklar John Cage tarafından viyola, tam tam, radyo ve üç araba kullanarak yapılan kayıtlar eşliğinde dans topluluğu tarafından düzenlenen açık hava gösterisine katılıyordu. Daha sonra ise şarap içen konukların vahşi dansları eşliğinde Velvet Underground sahne alıyordu. Gece her iyi partide olduğu gibi şikayetler üzerine mekana gelen polisler nedeniyle sona erdi.

Peter Eisenman’nin Yemek Davetleri

Ünlü mimarlara dikkat! Peter Eisenmann’ın yemeklerinden biri, 1974
Mimarlık dünyasının önde gelen isimlerinden Rem Koolhaas’ta davetliler arasında. Fotoğraf: Suzanne Frank

New York Mimarlık Enstitüsü’nün kurucusu Peter Eisenman personeli için menüsü hint yemeklerinden oluşan çok sayıda parti düzenlerdi. Bol miktarda egonun bir arada bulunduğu bu davetlerde her ne kadar ortam son derece gergin olsa da konuklar arasında yapılan sohbetler son derece etkileyiciydi. Ayrıca etkinliğe katılan davetli mimarlar sadece masada oturup yemeklerini yemekle kalmıyor, eski üyelerden Suzanne Frank’ın söylediğine göre bu davetler dans dolu geçiyordu. Bunun dışında “Rem’in geldiği partiyi çok net hatırlıyorum,” diyen Frank ekliyor “Sanırım Rem o dönemde düzenlenen partilerin büyük çoğunluğuna katılıyordu.”

1970’ler Superstudio’un Düzenlediği Tuhaf Aşk Piknikleri

Elbette Superstudio tarafından yapılan kolajda gördüğümüz, dağların arasındaki açık alanda, değişik şekillerde şarap içen, barbekü yapan ve uzanan garip çıplak hippiler gerçek değil. Fakat yine de biz bu köklü İtalyan mimarlık firmasının zevk düşkünü eğlenceler düzenlediğini hayal etmek istiyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın