Fener-Balat Dönüşümüne Yargı Engeli

UNESCO'nun tarihi miras listesinde yer alan Fener-Balat'ta Fatih Belediyesi'nin GAP İnşaat'la ortaklaşa yürüttüğü 'yenileme projesi' hakkında yargıdan bir olumsuz karar daha çıktı.

İstanbul 1. İdare Mahkemesi, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı’nda projenin işlendiği alan hakkında “Şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uygun değil” diyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, projenin bölgenin sosyal yapısını değiştireceği, planda mevcut nüfusun nereye taşınacağı ve bu nüfusun ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağının açıklığa kavuşturulmadığı, ayrıca bu alanda yenilemenin zorunlu olup olmadığının tartışılmadığı belirtildi.

‘Yargının işlediği yer’

278 bin metrekarelik alanda butik otel, rezidans ve ofis yapılmasını öngören proje, 2012 Haziran’da ‘hukuka, kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına’ uygun bulunmayarak İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Ekim ayındaysa proje kapsamında kalan 20 ada hakkında Bakanlar Kurulu’ndan acele kamulaştırma kararı çıkmıştı. Mahalleli, acele kamulaştırma kararı hakkında da dava açmıştı.

Fener-Balat Kültür Mirasını Koruma Derneği’nden ve davacılardan Çiğdem Şahin, “İstanbul’da birçok tarihi alan acımasızca yok edilirken Fener- Balat yargının işlediği nadide örneklerden. Projeyi iptal davasını da kazanmıştık. Acele kamulaştırma kararına karşı açtığımız davadan da olumlu sonuç bekliyoruz. Süreci idare edenlere mesaj olsun bu kararlar” dedi.

Fatih Belediyesi’nin AB ‘nin 7 milyon euro hibesi ile 2003-2008 arasında restore ettiği bazı tarihi binalar da proje kapsamında yıkılacaklar arasında.

Etiketler

Bir yanıt yazın