Kadıköy Belediyesi Yanlış Taşları Kaldırdı ve Doğrularını Koymuyor

bianet'in videolu haberinden sonra Kadıköy Belediyesi, görme engelliler için koyduğu yanlış taşları kaldırdı ancak doğru taşları "fiziksel engeller" nedeniyle koyamayacaklarını söyledi.

Bianet’in Kadıköy’de üç fiziksel engelliyle gezip mimari engelleri gösterdiği videolu haberinden sonra Kadıköy Belediyesi harekete geçti. Haberde,   sokaklarında yeni yapılan kaldırımlarda görme engelliler için konan taşların yanlış olduğu belirtilmişti. Konan noktalı taşlar aslında uyarı yüzeyi, görme engellilerin yürüyebileceği hissedilebilir yüzey değil. Görme engellilere bu noktaya geldiğinde tehlike içindesin demek isteyen taşlar. Burada hissedilebilir yüzey kanallı taşlar olmalıydı.

Haber üzerine Kadıköy Belediyesi, bu noktalı taşları kaldırdı, ancak yerine “fiziki engeller” nedeniyle düzgün taşlar koyamayacaklarını söylediler. bianet’e konuşan Fen İşleri Müdürü Murat Aslan şöyle dedi:

“Yanlış uygulama yapmışlar. Onları kaldırdık. Normal taş koyduk. Ancak takip izi (kanallı yüzey) taşını koymayacağız. Fiziki engeller var, ağaç çıkıyor vs. Bu tip kaldırımlarda bunun takibini yapmak zor, imkanı yok. Sadece kavşaklarda dur noktası taşı kalacak. “

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, “fiziki engeller” var denerek görme engellilerin bu hakkının gözardı edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Fiziki engel var diye bir şey yok. Eğer ağaç varsa, onun etrafından 70 santimetre kala dönüş yapılabilir. Sağından ya da solundan normal şeride dönülebilir. Bunun uygulamaları mevcut.” 

Etiketler

Bir yanıt yazın